Продукти

За крема:
• 1 ч.л. розова вода
• 150 гр. масло
• 1 белтък
• 50 гр. захар

За "черупките":
• розова сладкарска боя
• 30 мл вода
• 110 гр. фина кристална захар
• 80 гр. белтъци
• 145 гр. пудра захар
• 145 гр. бадемово брашно

Начин на приготвяне

1. Смесваме бадемовото брашно и пудрата захар в кухненски робот и разбиваме за кратко докато се смесят хубаво. Пресяват се в купа. 

2. Към бадемите със захарта се добавят 40 грама от белтъците. Всичко се разбърква докато се образува паста. В този момент се добавя сладкарска боя, докато цветът стане наситен.

3. В малка тенджерка се смесват кристалната захар и водата. Разбъркват се на умерен огън докато захарта се разтопи и сиропът започне да ври. Щом заври бъркането се преустановява и сиропът се готви докато достигне температура 120°C.

4. Малко преди сиропът да достигне необходимата температура, останалите 40 грама белтъци се разбиват с миксер докато побелеят и увеличат обема си. Към тях при непрекъснато разбиване с миксера на тънка струйка се добавя врелия сироп. Белтъците се разбиват на бърза скорост докато се сгъстят и станат лъскави. След това се разбиват известно време на по-ниска скорост докато сместа започне да се охлажда.

5. Към оцветената бадемова паста на 3 пъти се добавят разбитите белтъци, като разбъркването става с шпатула. 

6. Сместа се изсипва в сладкарски пош с прав кръгъл накрайник, като кръгчетата се правят с диаметър от 4 см. 

7. След като се шприцоват макароните, тавата се потупва отдолу или се тръска върху плота за да излезе излишният въздух от макароните и за да се заравнят. 

8. Макароните се оставят настрана за да хванат коричка за около 10-15 мин, в зависимост от температурата в стаята. 

9. Фурната се нагрява на 170°C. Поставяме дървена лъжица на фурната на печката, за да я оставим леко отворена. Макароните се пекат 15 минути. Като трябва да се следи да не изсъхнат прекомерно.

10. На водна баня приготвяме крема като смесваме белтъкът и захарта. Разбиваме леко с телена бъркалка, докато захарта се разтопи. Прехвърляме сместа в чиста и суха купа, като се внимава да не попадне вода от парите на водната баня. Разбиваме с миксер на бързи обороти докато сместа увеличи обема си и се сгъсти. Оборотите се намалят и сместа продължава да се разбива докато се охлади и достигне стайна температура. Ароматизираме с розовата вода. Тогава към нея при непрекъснато разбиване се добавя маслото на 3-4 пъти. Разбиването продължава докато сместа се сгъсти още и стане еднородна и пухкава.

11. Ако след добавянето на маслото кремът се пресече, най-вероятна причина за това е разликата в температурите на крема и маслото. Кремът се разбива с миксер докато се сгъсти и стане пухкав.

12. За да сглобим макароните, използваме пош с прав накрайник, но с по-малък отвор, като намазваме вътрешната страна на едната черупка и залепяме върху нея другата.

13. За декорация можем да използваме различни захарни елементи - перлички, захаросани плодове, нарязани на парченца и др., като ги залепваме с течна глюкоза, намазана с четчица.

Източник: kulinaria.bg
Снимки: pexels.com, Sallys Baking Addiction.jpg