Ключът към вкусната морска храна безспорно е това да е прясна. Замразената в лед и транспортирана по разни кораби няма как да влезе в тази категория. Морските дарове трябва да миришат на океан и да се консумират на брега, където е уловена.

Така че ако искате да опитате от най-вкусните дарове на морето, първата ви работа е да се насочите към подходящата брегова линия. Но на кое крайбрежие? Най-добре е да сте на място с утвърдени кулинарни традиции, където знаят как да съчетават съставките и да смесват ароматите. Всеки може да опържи парче риба и да я сервира със сос тартар, например. Но в този случай, каквото и да ядете по този начин, ще има един и същ вкус. Най-доброто е когато свежестта и качеството говорят сами за себе си. Подправките и сосовете трябва да усилват естествените аромати, а не да ги смазват.

Но кои са най-представителните градове в света с кулинарни традиции и култура по отношение на морските дарове?

Дърбан, Южна Африка

Дърбан е оживен пристанищен град на Индийския океан и третият по големина град в Южна Африка. Местната история на влияния от Африка, Индия и Европа го правят изключително интересна дестинация и са дали възможност на града да създаде уникална местна кухня. Градът живее и диша в океана и е истински късмет за тези, които са успели да опитат от даровете му. А туристите с по-приключенски дух могат да участват и в самото улавяне, почиствани и готвене на рибата, която ще консумират в процъфтяващите ресторанти там.

 

(© jacksalmon.co.za)

Таранто, Италия

Няма списък за кулинарни чудеса, който да не включи Италия. Италианците владеят изкуството на естествени съставки, естествени аромати, простото готвене, и превръщането на всяко хранене в незабравимо изживяване.

Таранто е град, основан от спартанците, и продължава да е важен пристанищен център. Кухнята не се е променила особено през вековете, с изключение на забележителното въвеждането на доматите. Но със съставки, толкова пресни, техники толкова прости, и аромати, така остри, никой не плаче за иновации тук.

(© www.lecreuset.co.za)

Ванкувър, Канада

Най-младият от градовете в този списък, Ванкувър се гордее с готов достъп до някои от най-плодотворните океаните в света. И кулинарната сцена е вълнуващ  хибрид на старото и новото, изтока и запада, традиции и иновации. Азиатски влияния са проникнали в приготовлението на ястията, като местните готвачи смело заемат екзотични съставки и подправки, за да усъвършенстват ястията си. Тази комбинация от достъп до невероятни морски дарове, екзотични и местни подправки, и разнообразни вкусове прави Ванкувър едно невероятно място, където ще сте щастливи да отдадете.

(© blog.reserve.com)

Сапоро, Япония

Въпреки че хората на запад познават Сапоро само с местната бира, това е четвъртият по големина град в Япония и елегантно обединява море и планина. През зимата, обилният снеговалеж се отбелязва с ежегоден фестивал, а летата се празнуват с многобройни бирени фестивали.

Известен с местното къри и ястията от „снежни“ раци, Сапоро се придържа към японските традиции за приготвяне на храна, позволявайки естествени аромати да се допълват взаимно. За самите японци, Сапоро е се смята за мястото, което може да се похвали с най-доброто суши в страната.

 

(© simplyrecipes.com)

Ченай, Индия

Това е единственият град в Южна Азия, който Ню Йорк Таймс включи в "списък от 52 места, които да посетиш през 2015 г“. Lonely Planet са го поставили в топ 10 на най-страхотните дестинации. А най-важното е, че е класиран от National Geographic  на второ място като града с най-добра храна в света. Ченай бързо се превръща в гореща туристическа дестинация.

В южната част на Индия кухнята се характеризира с използването и смесването на всички шест "вкусови възможности" - сладко, солено, кисело, горчиво, пикантено и стипчиво. Храните традиционно се сервират на бананово листо, което се дължи на древното убеждение, че така се премахват токсините от храната.

(© spoonforkbacon.com)

Източник: blog.gessato.com
Снимкка (заглавна): sydney.com