Домашен козунак

Продукти: 

1 ч.л. ракия
1 лимон
1 кубче мая
8 с.л. олио
1 ч.ч. прясно мляко
350 гр. захар
6 яйца
1 кг. брашно

Начин на приготвяне:

1. Разтваряме маята с 1/2 чаша хладко мляко, щипка сол, щипка захар и малко брашно. Оставяме да втаса.
2. Пресяваме брашното, добавяме настърганата кора на лимона и половин изцеден лимон.
3. Разбъркваме яйцата със захарта и олиото, и млякото и ракията.
4. Месим брашното с останалите съставки и бием тестото в масата около 100 пъти.
5. Оставяме тестото да втаса за около 1, 1/2 час като го завиваме с кърпа и държим в затоплена стая.
6. Оформяме дълги ленти, които сплитаме на плитка и оставяме да втаса за още 30 минути.
7. Намазваме козунака с жълтък, смесен с малко олио, за да стане блестяща глазурата. Поставяме отгоре орехови ядки (половинки) или обелени бадеми.
Съвет: Можем да направим и руло с плънка, която приготвяме от 1 с.л. какао, 1 чаша счукани орехови ядки, малко мляко. Сваряваме плънката на котлона докато се сгъсти. Оформяме правоъгълник от тестото като го разстиламе с ръце, а не с точилка. Слагаме плънката и навиваме на руло, мажем отгоре с яйце, разбъркано с олио.

Източник: kulinaria.bg
Снимки: epicurious.com

В този ред на мисли