Повечето от вас сигурно си спомнят танцуващите маймунки и мечки, завързани със синджир, които обикаляха плажовете и улиците на България и забавляваха минувачите. Да, сигурно ги помните! И сигурно имате поне една снимка с такова животно от детството.

Тази практика беше прекратена преди много години, както у нас, така и в почти всички държави по света. Животните бяха откупени от техните собственици и настанени в резервати.

При своето първо посещение в Индонезия, през 2012-та година, финландският фотограф Perttu Sachs се натъква на ужасяваща гледка, която би стреснала всеки свободомислещ съвременен човек – оковани маймуни с маски, облечени в детски дрехи, принудени да играят различни роли за забавление на туристите. Sachs решава да заснеме тази гледка и да покаже на света зловещия танц на маймуните в плен.

MonkeyMask01

MonkeyMask02

MonkeyMask03

Вързани с вериги, които стърчат от техните маски, тези животни пресъздават най-големия страх на всяко живо същество – да бъде поробено и контролирано.

MonkeyMask04

MonkeyMask05

MonkeyMask06

Гледайки тези снимки обаче, има голяма вероятност освен страх да изпитате и неудържим гняв.

MonkeyMask07

MonkeyMask08

MonkeyMask09

"Снимките са един своевременен обвинителен акт срещу безразличието ни към страданието на другите.", казва Sachs.

MonkeyMask10

MonkeyMask11

MonkeyMask12

В началото на 2013-та година индонезийските власти най-после взеха решение – отглеждането в плен на диви животни се счита за престъпление и се наказва със затвор.

MonkeyMask13

MonkeyMask14

MonkeyMask15

MonkeyMask16

MonkeyMask17

Съвсем наскоро и губернаторът на Джакарта съобщи публично, че ще даде парично обезщетение на всички собственици на диви животни, които ги пуснат на свобода.

Снимки: pinterest.com