Красотата на женското несъвършенство от Aleah Chapin

"Повечето жени имат проблеми и аз не съм имунизирана срещу това.", споделя Aleah Chapin. "Ние сме казали, че от телата ни се очаква да бъдат определена височина, определен размер, определено тегло. Но снимките, които виждате в списанията около вас, много често са напълно нереалистични; всички те са обработвани на фотошоп. И въпреки, че знаем това, все пак правим сравнението. Ето защо, ние се нуждаем от изображения, които показват различни тела, за да можем да се научим да приемаме всякакъв размер и форма."

Със своят проект "Aunties", 28-годишната американска художничка Aleah Chapin показва женските форми на няколко поколения и причинява спор с живописните си картини на голи възрастни жени. Но тя не се притеснява от обществената реакция.

"Вие може да не ги разпознавате, но може спокойно да ги приемете, като напълно реални и истински личности, каквито са свъщност те."

1

"Аз съм на едни години, на които много от моите приятели са с поведение все още като на деца, мислейки си да имат деца, или мислейки си дали да имат деца. Това е нещото, което се случва днес.", обяснява Chapin"Но аз съм почти на възрастта, като тази на родителите ми, когато вече са имали мен, така че аз исках да проуча това интересно наслояване на поколенията. И по някакъв начин да го отнеса в моята работа."

Нейните картини оспорват процеса на стареене - как годините засягат нашите тела и умове, и как ние "трябва" да се държим на определена възраст. Затова на едно от нейните платна има група от девет сивокоси жени, които преувеличено играят детската игра с пълзене през краката на другите. Има две картини, изобразяващи млада майка. Друга, улавя една майка и дъщеря й, застанали приятелски, рамо до рамо. Игриви, уверени, щури голи жени, нейните субекти /приятелки на собствената й майка, с които тя израства/ обхващат няколко поколения.

2

3

4

5

6

Aleah Chapin споделя също, че рисуването на млади жени е различно преживяване.

„По принцип, когато сме по-млади, ние жените постоянно се интересуваме от това как изглеждаме, може би на моменти прекалено. А когато преминем през определена възраст ставаме невидими - и това е съвсем друг проблем. Но той отново е свързан с нашата външност... За това, за мен, намирането на красотата във всяко несъвършенство и във всяка възраст е повече от необходимо."

7

9

"Не всеки иска да вижда само идеализирани женски тела.", "вдига" рамене тя. "Аз вече не се чувствам единствената, която има проблеми с тялото си. Аз знам, че не съм сама."

Някои може да не са съгласни. Но хората имат право да мислят и кажат това, което те искат.

18289 Преглеждания