Андреа Стар Рийз, добре позната документална фотографка от Ню Йорк, посвещава последния си проект на психичното здраве в Индонезия. За да покаже подробно и коректно обстановката в тамошните лечебни заведения, тя прекарала почти година на местна територия и обиколила повечето психиатрични клиники в страната. Онова, което Рийз установила при срещата си с пациентите, я разтревожило твърде много – според нея повечето от болните не били наистина болни, а диагнозите им - поставени прибързано и неточно.

Различни данни, публикувани от правителството показват, че в Индонезия днес има около 800 практикуващи психиатри, половината, от които се намират на остров Ява, а другата половина в Джакарта. Голяма част от тях разпознават само едно заболяване и изписват едни и същи лекарства.

Местните и регионални служители на Индонезия осъзнават необходимостта от изграждане на лицензирани психиатрични клиники и признават, че съществуват сериозни пропуски в системата на здравеопазването. Шаманите и лечителите пък остават популярен избор за пациентите в цялата страна, които вярват, че магическите отвари и заклинанията са най-добрият и най-евтин лек.

1

1.Eви живее в болница повече от две години. Тя получава първите си халюцинации на петнадесет. Състоянието й не се е променило и до днес.

2

2.Този център е разположен в покрайнините на Джакарта. Медицинският комплекс е лицензиран от правителството на Индонезия и е пригоден както за по-заможните, така и за най-бедните, които не могат да си позволят да заплащат таксите за лечение. Клиниката получава ориз, юфка и растително масло от местните власти.

3

3.Агуш, Лиана и Яркомо живеят в клетки в центъра за алтернативна медицина. Джейсън, собственик на центъра, е сигурен, че пръскайки пациентите със студена вода и давайки им специални отвари, ще ги излекува напълно.

4

4.В тази институция днес има около 200 студенти, които страдат от психични разстройства. Обучението по бойни изкуства и билковите лекарства са част от лечебната им програма.

5

5.Алис постъпва за лечение в ислямска клиника в Madura, Източна Ява, преди години. Тук хората са напълно изолирани и затворени в малки помещения, те нямат мебели и дрехи. Миналата година, родителите на това момиче са загинали, а сега тя е изцяло зависима от собствениците на лечебницата.

7

6.Много мъже и жени съжителстват заедно в голяма клетка под течащ покрив, без достъп до каквито и да било удобства.

8

7.Мета е настанена с тежко психично разстройство, а фактът, че е пристрастена към наркотиците, усложнява още повече живота й. В продължение на осем години тя живее без собствен дом или стая в една голяма клетка с други жени.

9

8.Мафтукхах страда от депресия. Тя се разболява след смъртта на съпруга си.

10

9.Персоналът на психиатричната клиника тренира за реакция при кризисни ситуации.

StarReese12StarReese13StarReese16StarReese17