КЛАДИТЕ НЕ ПРОСВЕТЛЯВАТ ТЪМНИНАТА

Международният ден за борба срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма се отбелязва от 1988 година насам, по инициатива на европейската мрежа за борба с национализма, расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията „Обединени за действия между културите”, която обединява над 550 различни организации от 48 страни. Денят е посветен на борбата срещу антималцинствените и расистките обществени нагласи. През 1938 година, на 9 ноември, нацистите извършват погром над евреите в Германия и Австрия, който остава в историята като „Кристалната нощ". Потрошени са стъклата на повечето еврейски домове и магазини, разрушени са стотици синагоги, повече от 30 000 евреи са арестувани и отведени в концлагери като се смята, че това е символичното начало на Холокоста.
По този повод ви представяме избрани цитати на някои от великите личности, посветили живота и творчеството си на мечтата си за свят, в който всички хора имат равни права и задължения, независимо от раса, етнос и религия.

kladite ne prosvetlyavat tamninata 1.1

Нищо интелигентно не може да се каже за едно клане.

И дори сега, на изпълнената с тъга възраст шейсет и шест, усещам отново коленете ми да се разтреперват от вълнение, когато срещна някой, който още смята за възможно на земята да се възцари едно единствено голямо, щастливо и мирно семейство - семейството на Човека.

Кърт Вонегът

...
Никой не е роден, за да мрази друг човек заради цвета на кожата му, неговото минало или религия. Хората се учат да мразят. Щом се учат да мразят, те могат да бъдат научени да обичат. Обичта приляга повече на човешкото сърце, отколкото омразата.
За да бъдеш свободен, не стига просто да се освободиш от веригите, трябва да уважаваш и утвърждаваш свободите на другите.

Нелсън Мандела

...
Аз съм така смел да вярвам, че навсякъде хората могат да се хранят по три пъти на ден за своето тяло, да получават образование и култура за своя дух и чест, да имат равноправие и свобода за своята душа.

Наистина законът не може да принуди някой да ме обича, но може да го спре да ме линчува, което аз намирам за много важно.
Отказвам да призная твърдението, че човечеството така трагично се е оплело в беззвездната тъмнина на расизма и войната, че светлото начало на деня на мира и братството никога не може да стане реалност.

Трябва да се научим да живеем заедно като братя, или да загинем заедно като глупаци.

Мартин Лутър Кинг

...
По-лесно е да различиш морето от контитентите, отколкото пропастта между индивидите или народите.
Три четвърти от всички неудачи и недоразумения по света ще изчезнат, ако се поставим на мястото на нашия противник и разберем неговата гледна точка. Ние или веднага ще намерим съгласие с него, или ще мислим със снизходителност за него.

Ганди

...
Ако моята теория за относителността се потвърди, немците ще кажат, че съм немец, а французите — че съм гражданин на света; но ако теорията ми бъде опровергана, французите ще ме обявят за немец, а немците — за евреин.

Алберт Айнщайн

...
На света съществува само един истински ужас: да бъдеш напълно и безпомощен във властта на бруталния тероризъм.
В това именно е нещастието на света. Ние самите никога не изпитваме това, което правим на другите.

Ерих Мария Ремарк

...
Нямам расови, класови или религиозни предразсъдъци. Единственото, което ме интересува, е дали даден човек е човешко същество, то това е достатъчно лошо.

Марк Твен

...
Всеки нещастен глупак, който няма абсолютно нищо друго, с което да се гордее, приема като последна възможност за гордост нацията, към която принадлежи; той е готов и щастлив да защитава всичките й грешки и безумия със зъби и нокти, като по този начин компенсира собствената си малоценност.

Артур Шопенхауер

...
Всички националистически разграничения, които твърдят, че си по-добър от някой друг, защото имаш различна форма на черепа или говориш на различен диалект, са напълно изкуствени и ще имат значение само дотогава, докато хората им вярват.

Джордж Оруел

...
Клавишите на пианото са бели и черни, но звучат като милиони цветове в ума ви.

Мария Кристина Мена

...
Кладите не просветляват тъмнината.

Станислав Йежи Лец

...

Снимки ~ parentmap.com, ravishly.com

7579 Преглеждания