Веднъж мишката забелязала, че стопанинът на фермата, където тя живеела е сложил капан за мишки за да се отърве от нея. Тя отишла да сподели тази важна информация с нейните най-добри приятели, кокошката, овцата и кравата и да потърси тяхното съдействие. Но трите животни решили да й пояснят, че това всъщност е капан за мишки и тях не би могло да ги касае по никакъв начин. "Проблемът си е твой и не ни намесвай в него, а самичка се оправяй", надменно и в един глас отговорили те. Мишката разбрала че е сама в тази неприятна ситуация и много се натъжила.

Изненадващо на следващия ден в капана се хванала змия. Проверявайки защо капанът е щракнал, жената на фермера решила да погледне вътре и за зла участ била ухапана. Докато чакали да дойде помощ от града фермера решил да заколи кокошката за да свари супа на болната си съпруга, която губела сили с всеки изминал час.

Лекарят назначил лечение и поставил противоотрова, но поради закъснението той обяснил, че през следващите няколко дена щяло да стане ясно дали лечението ще е успешно. Започнали да идват роднини за да посетят жената на фермер и да и дадат сили, но неподготвен за тези неочаквани гости на фермерът му се наложило да заколи и овцата.
За нещастие на третия ден неговата половинка починала. Потънал в скръб мъжът и направил най-красивото погребение виждано в този край и поканил всички приятели и роднини да се сбогуват с любимата му съпруга, но за да нахрани гостите, които дошли му се наложили да заколи и кравата.

През цялото време мишката си седяла в дупката, наблюдавала случващите се събития и си мислела "Как лесно нещата, които си мислиш, че не са твой проблем се превръщат в такъв и могат да ти костват всичко."...

"За мишките и хората", 1937, Джон Стайнбек, превод Тодор Вълчев, изд. Колибри
Изображение: commons.wikimedia.org
Снимка: imdb.com