Защо бедните остават винаги бедни и по какво си приличат, според китайския милиардер Джак Ма, основател на компанията за електронна търговия Alibaba

Най-трудно е да удовлетвориш бедните. Дайте им нещо безплатно – ще го сметнат за уловка. Кажете им, че това е неголяма инвестиция, ще отвърнат, че така няма да спечелят достатъчно. Посъветвайте ги да инвестират повече, ще кажат, че нямат пари. Кажете им да опитат нещо ново, ще отвърнат, че нямат опит. Кажете им, че това е традиционен бизнес, ще кажат, че това е тежко. Споделете им, че това е нов бизнес модел, ще отвърнат, че е финансова пирамида. Кажете им да открият магазин, ще ви кажат, че нямат свобода. Посъветвайте ги да започнат нов бизнес, ще ви отговорят, че няма доказателства, че този бизнес ще потръгне.

Всички бедни имат общи черти – обичат да питат Google, да слушат приятелите си - безнадеждни като тях самите, прекарват в размисли и приказки повече време, отколкото професорите в университета и правят по-малко, отколкото слепите.

Просто ги попитайте, какво умеят да правят?

Те няма да ви отговорят. Моят съвет е – защо просто не действате по-бързо, вместо да изпадате в безкрайни разсъждения, защо не правите онова, за което мислите? Бедните хора нямат успех заради едно единствено нещо – целият им живот минава в очакване.

Източник: comments.az
Снимки: businessinsider.com, alibaba.cctv-america.com