Изумително драматични кадри на деца, които пушат грабват вниманието и ни карат да се запитаме, защо го правят.

Сюрреалистичните образи са създадени от белгийската фотографка Frieke Janssens за да привлекат общественото внимание върху вирусната епидемия от деца пушачи.
След като вижда видео, на което е заснето едно индонезийско дете да пуши, качено в YouTube, тя предприема проекта "Smoking Kids". Разтревожена от тази жестока реалност, тя решава да покаже какво представлява акта на пушене при децата пушачи, чрез позьорството на деца от 4 до 9 годишна възраст.

"Възрастните пушачи са обществена норма, така че аз исках да изолирам фокуса на зрителя от неговото лично право на избор и гледна точка, що се отнася до тютюнопушенето.
Бях сигурна, че сюрреалистичните ми фотогфрафии на деца пушачи, ще принудят наблюдателя да види истинският акт на пушене, когато той се извършва от деца, а не да прави предположения за лицата, които правят акта.
По стечение на обстоятелствата, докато заснемах "Smoking Kids", у дома в Белгия бе приет закон, които забранява пушенето в баровете. Имаше протест от страна на обществеността срещу правителствената намеса върху правото на избор, а сравнението бе, че възрастните са третирани като деца.

Културата около пушенето има ретро усещане, наподобяващо периода на "Mad Men", когато пушенето в самолети или в ресторанти не беше необичайно.

Че пушачите жестикулират с ръцете си и заемат определени пози не може да се отрече , но сред различните образи от "Smoking Kids" има отрицателен знак към привлекателните аспекти и ясно и категорично подчертават грозотата на тютюнопушенето.", Frieke Janssens.

1234568910111213147

 Важно е да се отбележи, че безопасността на децата, участници във фотофрафиите е гарантирана и че на снимачната площадка не е имало истински цигари, а окончателните резултати са били постигнати с компютърна обработка.

Frieke Janssens приканва обществеността да се бори с тези натрапчиво шокиращи изображения.