Ако някой влезе в Бърза помощ с огнестрелна рана след нескопосан обир, би било абсурдно лекарите и сестрите да започнат да го разпитват какво е направил, за да провокира крадеца. За съжаление, това е най-често срещаният въпрос, задаван на жертвите на сексуално насилие.

Фотографката Катрин Камбарери се опитва да разбие това клише.

Поредицата снимки, озаглавена „Добре, с какво беше облечена?“ е кръстена на най-често задавания въпрос към жертвите на сексуални нападатели. Катрин снима дрехите на жертвите, като неодушевени предмети, каквито са. В обществото битува напълно погрешното схващане, че жертвите на изнасилвания са си го „изпросили“, поради начина, по който са били облечени. Реалността обаче показва друго - дрехите включват спортни панталони, дънки, кърпи и дълги пуловери.

Фотосерията е поразителна. Празните дрехи на черен фон са натрапчиво въздействащи. Целта на проекта е да провокира обществена дискусия по темата.

Катрин е млада жена, живееща в универитетско общежитие, която много добре осъзнава винаги съществуващия риск от сексуално насилие. Тя обяснява: „Реших да документирам с какво са били облечени жертвите в момента, в който са били нападнати, за да покажа, че в никакъв случай дрехите не провокират подобни атаки.“

В Европейския съюз броят на сексуалните престъпления срещу жени достига 55%. В САЩ 83% от момичетата на възраст от 12 до 16 са преживели някаква форма на сексуален тормоз в държавните училища.

Всяко обсъждане на темата е стъпка в правилната посока.

Снимки: KATHERINE CAMBARERI