Няколко седмици след навършването на трийстата си годишнина, Марк Менсон призовава читателите на своя блог, над 37-годишна възраст, да споделят най-важните житейски урока, които са научили дотук.

Неочаквано той получава стотици писма, в които хора, от всички краища на света разказват историите, донесли им най-голяма поука. След като ги прочита, Марк установил, че има 10 основни житейски правила, които под една или друга форма присъстват в повечето разкази.

Tree-of-Life

Ето част от най-съществените мисли, които съпътстват човека в навлизането в 4-тото му десетилетие.

1. Започнете да спестявате за пенсионирането си.

tumblr lpleloIOpN1qg2xooo1 500

Когато си на 20 последното нещо, за което мислиш е пенсионирането ти. Но истината е, че човек и на 20, и 40 смята, че разполага с цялото време на земята или пък отлага подсигуряването на старини си с думите: „Абе, то да доживeя пък ще го мисля. Тогава я камилата, я камиларя!" Само че, малцина се замислят, че времето лети, особено след 30-тата годишнина! Докато се усетиш и вече си старец с бастун и очила. И, ако искате да не сте бреме на децата и внуците си, по-добре се погрижете за това отсега. Ето как:

-Не отлагайте изплащането на задълженията си. Никой не е избягал от тях и все някога ви настигат. За да спите спокойно, когато остареете, се постарайте да нямате никакви дългове, колко и невъзможно да изглежда това сега и тук!

-Създайте си свой спестовен влог. Много хора са изгубили повечето си пари при водене на дела, в разходи по здравето, децата и прочие. Но ако искате и вие, и наследниците ви да се чувствате спокойни, заделете нещо и за себе си. В един момент от живота им, когато са на възрастта, на която сте вие в момента и на тях няма да им е никак лесно, затова им спестете поне притесненията за вас.

-Не бъдете безразсъдни при големите покупки и инвестиции. Всеки 30-годишен човек мечтае да има свой дом, но във времената, в които живеем е много важно да преценяваме правилно възможностите си и да не се надценяваме.

-Не инвестирайте в нещо, от което не разбирайте.

-Не се доверявайте с лекомислие на борсови посредници и примамливи сделки. Да, искаш да успееш и чувстваш, че времето тече, но успехът не е игра на онче-бонче, колкото и някои да твърдят обратното.

2. Започнете да се грижите за здравето си. Веднага!

tumblr n2e55k1b2H1rnnv9to1 500

„Умът ни винаги се чувства с 10-15 години по-млад, отколкото е тялото ни. В един момент ще усетите последиците от времето и това колко разхитителни сте били с него, но вече ще е твърде късно." - Том, 55г.

„Ако можех да върна времето назад щях да изхвърля всички боклуци от хладилника си, щях да започна да се храня здравословно и да спортувам. Тогава смятах, че щом изглеждам и се чувствам страхотно, то това няма как де се сгромоляса изведнъж. Да, ако можех да върна времето назад щях да направя точно това..., за да запазя за по-дълго младостта, здравето и фигурата си, защото сгромолясването винаги се случва изведнъж и е толкова страшно!" - анонимен

3. Спрете да се срещате с хора, които ви напрягат или зареждат с отрицателна енергия!

not-anti-social-just-anti-idiot

Когато си на 20 социалните контакти са едно от най-важните неща за теб. Срещите с колеги от университета, нови запознанства, нови компании, нови преживявания, нови контакти, които смяташ, че ще са ти от полза за в бъдеще. Когато си на 30 обаче, нещата вече не изглеждат така купонджийски, както преди.

„Научете се да казвате „Не!" на хора, действия и ангажименти, които не носят никаква стойност в живота ви." - Хейли, 37г.

„Не позволявайте на празни личности да изяждат от времето ви за децата, половинката или истинските ви приятели! Не ви трябва голяма компания, не сте тийнейджър! Трябват ви само онези, за които бихте дали живота си и те своя за вас! С възрастта започваш да отсяваш излишното, което задушава нужното!" - Джейн, 52г.

4. Отнасяйте се добре с близките си!

tumblr n2d5aoib371sj5f7vo1 500

Грубото отношение, пренебрегването и неуважението към близките са простими само на тийнейджърите, чиито побъркани хормони донякъде ги оправдават. Ти обаче нямаш извинение! Затова се научи да цениш тези, на които държиш, преди да си ги загубил. Защото това не е като да смениш едно гадже с друго, когато си на 30 важните хора са незаменими!

„Преминаването от 30-те в 40-те – десетилетие, в което настъпват много повратни моменти в нашия живот. Родителите ни остаряват, умират... децата ни растат, страстта с половинката ни вече не е същата... Точно тогава ние се научаваме да живеем на едни други честоти... Длъжни сме да ги направим не по-малко приятни от предишните. Длъжни сме да правим нещата така, че когато се обърнем назад, да не съжаляваме за нищо!" - анонимен

5. Спрете да пилеете енергия и време за това, което знаете, че никога няма да получите и се фокусирайте върху онова, което вече имате!

tumblr n244r6njpm1sxwcnko1 500

„В живота всичко е въпрос на компромиси! Мъжете жертват нещо, за да имат жената, която обичат, жените също жертват нещо, за да останат с мъжа, когото обичат! Никога не можеш да имаш всичко – приеми го!" - Еди, 60г.

Да се бориш с вятърни мелници, да мечтаеш да промениш света, да рушиш стени и после да ги издигаш наново – това е привилегия на 20-годишните! Сега е време да пораснеш и да започнеш да цениш нещата, които имаш. Сега е време, когато трябва да мериш 90 пъти, преди да срежеш!

6. Не отлагайте!

tumblr n3dh4vms0X1rjjp88o1 500

„Вчера – вече е минало... Утре – не можем да знаем. Утре може да бъде късно...
Да кажеш, че обичаш, да кажеш, че съжаляваш, да се извиниш, да кажеш, че искаш да опиташ наново. Утре може да бъде много късно, за да поискаш прошка, за да кажеш: „Прости ми, грешката беше моя!"

Твоята любов, утре може да е ненужна! Твоето извинение утре може да е излишно! Твоето завръщане утре може да е нечакано!Твоето писмо утре може да не бъде прочетено! Твоята нежност утре може да не е необходима!Твоята прегръдка утре може да не срещне друга прегръдка, защото утре може да бъде много, много късно...

Не отлагай за утре да кажеш: "Обичам те", "Липсваш ми", "Прости ми", "Това цвете е за теб","Изглеждаш много добре"

Не отлагай за утре твоята усмивка, твоята прегръдка, твоята нежност, твоята работа, твоите мечти, твоята помощ.

Не отлагай за утре да попиташ:"Мога ли да ти помогна?", "Защо си тъжен?", "Какво ти става?", "Хей... Ела тук, хайде да поговорим","Къде е твоята усмивка?", "Защо не започнем на ново?", "С теб съм... Знаеш, че можеш да ми разкажеш."

Не забравяй: Утре може да бъде много късно! Търси! Моли! Настоявай! Опитай още веднъж! Единствено ДНЕС е решаващо!" - анонимен

7. Не спирайте да се развивате!

tumblr mbl6rgTIpr1qg39ewo1 r4 500

"Имаме два актива, загубата, на които не се попълва: тялото и ума! Повечето престават да се развиват и да работят по тях след 20. А на 30 са твърде заети, за да се тревожат за такива неща. Но ако вие сте един от малкото, които продължават да учат и да развиват мисленето си, да се грижат за психическото и физическото си здраве, на 40 години, ще бъдете на светлинни години пред връстниците си." - Стан, 48г.

"Вашата цел трябва да бъде стремежът да станете по-добър човек, партньор, родител, приятел, колега и т.н. - С други думи, да се развивате като личност ". - Емили, 39г.

8. Това, което правиш сега след 10 или 20 години ще ти се струва маловажно, но това се нарича „развитие"!

tumblr mnp2mfLRXU1snhncho1 r1 500

Някой беше казал, че каквото и да избереш, след 10 години ще съжаляваш, че не си избрал точно обратното! Е, може и да не е точно така, но има доза истина. Затова просто се примирете, че нещата се променят и вместо да пилеете време в съжаление по отминали не правилно взети решения, се адаптирайте към последиците от тях.

„Повечето от това, което мислите, че е важно сега, ще изглежда абсолютно маловажно след 10 или 20 години и в това няма нищо лошо! Това се нарича "развитие". „ - Симон, 57г.

9. Най-добрата инвестиция е семейството!

tumblr n0zc3tRsmL1troqz9o1 500

"Прекарвайте повече време с близките си хора. С времето вашите взаимоотношения се променят и как те се променят, зависи от вас. Използвайте времето, за да изградите правилната връзката и се наслаждавайте на семейния живот. " - Кеш, 41г.

"Вие сте твърде стари, за да обвинявате родителите си за собствените си недостатъци. На 20 години можете да избягате от дома. На тридесет – бягате от себе си!" - анонимен

10. Яж, моли се, обичай и глези себе си!

tumblr n2y74jan6Q1sl6qaqo1 500

„Бъди малко егоист и прави нещо хубаво за себе си всеки божи ден!" - Нанси, 60г.

„Когато навърших 40 баща ми ми каза, че ужасно много иска сега да е на моите години. Защото на 20 мислим, че знаем всичко, на 30 осъзнаваме, че това съвсем не е така, а на 40 просто се отпускаме с хубава пура на дивана и се наслаждаваме на нещата такива, каквито са! Е, сега съм на 58 и мога да кажа, че той беше напълно прав!" - Мартин, 58г.