interview04

Странно е да разбереш, че Афганистан е страната с най-много жени скейтбордисти. В един свят, където „убийствата на честта" са вековна традиция, където се приемат закони, позволяващи на мъжете да малтретират съпругите и децата си и където малки момиченца играят ролята на разменна монета в търговията, от няколко години се заражда ново поколение жени, открили своето бягство... върху дъската.

Skateistan-Foto-Uggi-Kaldan-2010-007skateistan-foto-uggi-kaldan-2010-002Untitledwqerqw

Когато идва да кара скейт в Кабул през 2007-ма, австралиецът Оливър Перкович е буквално заобиколен от афганистански деца, които го молят да им покаже как се прави. Впечатлен от ентусиазъма на малчуганите, Оливър взима спонтанно решение. Заедно с трима свои приятели създава малко училище по скейтборд в афганистанската столица.

567

Впоследствие към Перкович се присъединяват още другари и така се ражда неправителствената международна организация Skateistan.

20  21

След един съвсем кратък период от основаването на школата се оказва, че над 50% от учениците са момичета. Разбира се, Оливър и екипът му срещнали доста трудности, докато убедят властите да позволят на жените да се занимават с този спорт, но в крайна сметки успели да го извоюват с условието момичетата да тренират в различни дни от момчетата и да бъдат превозвани и придружавани от специален екип.

20120627165240 skateistan5erika-buddha-bamiyan-2010-smskateistan-01 1000skateistanskateistan 25

Вижте историята на едно афганистанско момиченце, за което скейтбордът е повече от начин на живот.