В държави като Камбоджа, Непал, Индия, Пакистан, Бангладеш и Афганистан така наречената "киселинната атака" е често срещано явление, което с годините дори е намерило мястото си в семейните взаимоотношения.

Жертвите винаги са жени! А причините – меко казано абсурдни. Като започнем то това, че някой разярен съпруг е искал да отмъсти на съпругата си, задето е решила да ходи на училище или пък не му е харесала вечерята, та стигнем до там, че го е подразнил смехът й (да, има и такъв случай).

Последиците не рядко са фатални, а в случаите, в които жените оцеляват, се налага да преминат през редица пластични интервенции и години на възстановяване. Болката и обезобразеното лице обаче, остават завинаги!

Фотографът Emilio Morenatti заснема лицата на жени, станали жертви на заливане с киселина, за да даде повече гласност на този наистина сериозен проблем и да се опита да ангажира вниманието на света към него.

Вижте някои от бруталните кадри на Emilio, документирали съдбата на мюсюлманските жени и техните опити да свикнат с новите си лица.

emilio-morenatti-proyecto-i-violencia-de-genero-en-pakistan-i-2008emilio morenattishameemmenuna-bajazainab6a00d83451b05569e2012875bdc16b970c-900wi3voorwebsite3pic1