„Социален цирк за Надежда“

На 4ти Април 2019 г от 14.00 до 18.00, Фондация Мини Арт Фест ще представи подхода Социален цирк за работа с деца със затруднения. Събитието ще се проведе в Жълтата къща на Цариградко шосе 17, гр. София.

(Фондация Мини Арт Фест - Социален цирк)

(Фондация Мини Арт Фест - Социален цирк)

Ще започнем с отворена тренировка за деца и младежи от центрове за деца в квартал Надежда. Ще се включат и други деца (групата е до 30 деца). Ще се учим да жонглираме, да караме Юнисайкъл, да правим акробатични номера. 

В 16.00 часа, Н.Пр Сорен Якобсон, посланик на Дания ще открие официалната програма, като представим проекта „Социален цирк за Надежда“, финансиран от Столична община и френския културен институт. Ще дискутираме с хора от НПО и академичните среди ефекта от подхода, както и въможностите за разширяване на приложението.  

Основната цел на събитието е да дадем официален старт на кампанията за набиране на средства за Циркова тента, за да можем да създадем място където да събираме участници, професионалисти и съмишленици на каузата и да популяризираме Социалния цирк в България.

Очакваме да дойдат посланници на страни от Европейския съюз, който ни подкрепят – Дания, Белгия, Франция и Италия. Там в последните 20 години социалния цирк набира все по-голяма популярност и дава добри резултати за подобряване на когнитивните и комуникативни умения на участниците. Нещо, от което имаме нужда всички, но най-вече тези които трябва да се борят за достоен и пълноценен живот. Нашето видео, казва много повече, от колкото бихме могли да поберем на 1 страница. 

Разчитаме на вашата подкрепа и интерес, за да популяризираме на социалния цирк в България.
Фондация Мини Арт Фест

Концепцията за „Социален цирк“ възниква в Европа през последните години на 20 век и набира популярност като подход за овластяване на уязвими групи с цел тяхната по-добра интеграция в обществото. Основната идея е чрез обучение в елементи на цирковото изкуство, целевата група да придобие базисни умения, които да увеличат шансовете за по-добра интеграция в обществото. Подходът надгражда съществуващи вече психо-драма и ролеви игри, като съчетава физическите упражнения и уменията за постигане на баланс и синхрон с психологическата помощ свързана с придобиване на нови социални и комуникативни умения.

Снимки и видео: miniartfest.com