Роденият през 1966 година италиански фотограф Andrea Alessio направи серия от снимки, в която изобразява животни в зоологически градини, с известна доза меланхолия и самота, която се чете в погледите им през решетките на тяхното съществуване. 

Фотографът отправя директна антонима на древния Средновековен сборник от илюстрации, описващи видовете диви животни и техния начин на живот "Bestiary", като озаглавява серията "Un_Natural Bestiary".

Andrea Alessio ни представя малките останки от дивата природа, като ни впуска в неговото пътешествие на лов за това, което е останало от зверовете. Горите и джунглите не могат да изплашат съвременния човек вече.

Подхранвайки нашата нужда от визуални доказателства и събирайки серията повече от 20 години без пристрастия и с намерението да ангажира нашите възприятия, фотографът показва границите, в които живеят животните в зоологическите градини.

В хоризонтален прочит на "неудобните" снимките, наблюдавайки раненият инстинкт на животните, можем да се изненадаме от ново измерение на собствената ни мисъл, такава която не може да надхвърли пространство и време. Може още да изглежда, че животните комуникират едно с друго, възможно е да се наблюдават, но те гледат и нас. За миг можем да се заблудим, че нашето въображение не се е загубило напълно. И начинът, по който започваме да възприемаме самите себе си се превръща в затвор, като дива мечка в капан между изкуствени скали...

3

4

1

2

5

6

7

8

10

11

12

13

14

15

17

18

19

20

21

22

23

24

28

25

26

29

30

31

UN NATURAL BESTIARY © Andrea Alessio / 1988 - 2012