5 вида спорт, в които играе интелектът

Физическите упражнения натоварват различни групи мускули. Това го знаят всички. Но малцина знаят, че спортните упражнения директно влияят и на нашия мозък, активизирайки различни негови центрове и помагайки му по-добре да се справи с поставените задачи.

От AdMe.ru обясняват, как с помощта на различните видове спорт можем ефективно да напомпаме умствения си багаж и да придобием не само сила, но и редица други качества. Когато интелектът и спортът играят в един отбор, успехите са комплексни.

Sir James Macdonald (1741-1765) and Sir Alexander Macdonald (1744-1810), by William Mosman, 1749, Scottish National Gallery

Тичане на дълги дистанции и голф
Само на пръв поглед между тези спортни занимания няма нищо общо. И динамичното тичане и „пенсионерският” голф обаче, способстват активното развитие на стратегическото мислене. Как иначе е възможно да издържиш пробега на десетки километри или ударът с клъб да улучи точно тази дупка? Между другото, Бил Гейтс е много заядлив голфър.

Отборните спортове
Всички видове отборни спортове способстват за развитието на аналитичното мислене и бързите реакции, а също така усъвършенстват навика за работа в екип. Във връзка с това, че играта се нуждае от сложна координация на  движенията, се повишава и навика за концентрация на вниманието.

Lawn Tennis Club, by Frederick Arthur Bridgman, 1891

Тенис
Знаете ли, че наричат тениса „шахмат в движение”? Освен изключителна издръжливост, тенисистите имат отлични качества да предугаждат действията на съперника си, а също така умеят за части от секундата да разберат и оценят траекторията на движещата се топка.

Йога
Основната полза от любимата за много хора йога е хармонизация на мислите и емоциите, способността за съсредоточаване върху главното и отърсване от маловажното, което се оказва изключително полезен навик в днешния тревожен свят. А спокойствието на ума, несъмнено е залог за успех във всяко дело.

Скално катерене
Всяко упражнение, при което е необходимо да се движиш и да съобразяваш, отлично тренира оперативната памет, която позволява бързо да се използва получената информация.

Източник: AdMe.ru
Изображения: commons.wikimedia.org

8478 Преглеждания