Shaolin-Monk1

За какво най-често мислим, какво пожелаваме на себе си и своите близки? Навярно не е трудно да отгатнете – желаем да бъдем здрави. Но какво правим, за да имаме добро здраве? Великият майстор по бойни изкуства, монахът от Шаолин Шифу Ян Лей, дава няколко ценни съвети на онези, които искат да съхранят младостта и здравето си, колкото е възможно по-дълго време.

 1. Не мислете твърде много. Дългите размишления изцеждат енергия и ви състаряват.

 2. Не говорете прекалено много. Хората или действат или говорят. По-добре да сте от първите.

 3. Разделете работата си на отрязъци от по 40 мин. и правете 10 мин. паузи между тях. Дългата концентрация на зрението върху едно и също нещо вреди на вашите очи и вътрешните органи.

 4. Когато сте щастливи, вие сте длъжни да контролирате своите чувства. Загубата на контрол над чувствата ще ограби вашата "ленг" енергия – енергията на белите дробове /силата на жизнения вятър/.

 5. Не преживявайте силно, не се натъжавайте много и не се ядосвайте. Това вреди на черния дроб и червата.

 6. Не преяждайте. Старайте се винаги да оставите у себе си деликатно усещане за глад. Преяждането вреди на далака и другите вътрешни органи.

7. Не бързайте в своите дела. Винаги помнете – "Бавно вървиш – далече стигаш".

8. Отделяйте време за почивка. Ако се занимавате само с физически труд и нямате време за релаксация и отпускане, ще станете раздразнителни и ще губите енергията Ин, нарушавайки хармонията между Ин и Ян.

9. Не се потапяйте съвсем в почивката. Ако не спортувате, а само отделяте внимание на покоя, медитацията и Цигун, то ще загубите енергията и баланса с Ян.

10. Изучавйте Кунг-Фу – то дава всички видове енергия. Целта на заниманието е да откриете баланса между своите Ин и Ян енергии. Не е важно колко време ще ви отнеме – важно е да откриете онова, което е нужно за вашето тяло.

Източник | Ten Tips From A Shaolin Monk