Тези пет полезни плода, повече от всички останали ефективно контролират високото ниво на холестерола.
Болестите на сърцето са убиец номер едно сред населението на всички развити страни. И причината най-често е висококалоричната храна и понижената двигателна активност. Ако добавите поне един от тези грижовни плодове в дневното си меню, ще предотвратите срещата с инфаркта и сърдечната недостатъчност.

Авокадо
Изследване, публикувано в списанието на Американската кардиологична асоциация, показва че ако хапвате дори по половин авокадо дневно, това съществено помага да понижите нивото на "лошия" холестерол в кръвта. Авокадото съдържа много ненаситени мазнини, които способстват редуцирането на теглото и подобряват умствената дейност.

1avocado

 

Райска ябълка
Този плод съдържа огромно количество полифеноли. Изследванията показват, че тези вещества ефективно снижават нивото на холестерола и особено вредните триглицериди. Освен това, в райската ябълка се съдържат два пъти повече фибри и антиоксиданти, отколкото в обикновената ябълка.

2rayska

 

Червени боровинки
Редовната консумация на червени боровинки понижава риска от сърдечни заболявания в зряла възраст с над 40%. Тези плодове, вдигат нивото на "добрия" холестерол в кръвта.

3cherveni borovinki

 

Ябълка
Изследване на университета във Флорида доказва, че ябълката е отлично профилактично средство срещу сърдечните болести. Учените провели наблюдение над 1000 жени, които в продължение на половин година, всеки ден консумирали малки количества сушени ябълки. Резултатът – понижаване нивото на "лошия" холестерол с 23% и вдига нивото на "добрия" с 4%.
Всичко това, благодарение на пектина, който има и противовъзпалителен ефект.

4apple

 

Ягоди
Едно любопитно американско изследване показва, че ако човек след обяд и вечеря, хапва за десерт ягоди, те неутрализират вредното последствие от прекомерното ядене на червени меса.
Ягодите имат и противовъзпалителен ефект, разширяват съдовете, понижават нивото на инсулина в кръвта. Те понижават кръвното налягане и намаляват натоварването на сърцето.

5yagodi

Източник: lifter.com.ua
Снимки: Healthy Food Star