Концентрирайте се ~ С черен шоколад и зелен чай

cheren shokolad i zelen chai 2 cheren shokolad i zelen chai 1

Черният шоколад и зеленият чай са най-добрите стимуланти за повишаване концетрацията на вниманието. Ако сте по средата на деня и "зациклите", или просто се чувствате изтощени, не е задължително да посягате към кафето. Американските учени ни убеждават, че натуралният шоколад и зеления чай са идеалното съчетание за да влезем отново "в час". За тази ефективност разчитайте на шоколад с минимум 60 % съдържание на какао. Ако след това изпиете и чаша зелен чай, ще се погрижите и кръвното ви налягане да остане в норма.
Такива са резултатите от проучването на изследователи от Университета в Северна Аризона. Учените помолили участниците в експеримента да хапват шоколад с различно процентно съдържание на какао, след което измервали активността на мозъчната дейност. В изследването участвали 122 души на възраст от 18 до 25 години. Най-добър "концентриращ" ефект показал тъмният шоколад с 60% съдържание на какао. Той обаче повишава и нивото на кръвното налягане. И докато при някои хора това е търсен ефект, за други се оказва проблем. Понижаването на високото кръвно налягане след консумация на натурален шоколад, учените решили с чашата зелен чай. Съдържащата се в него аминокиселина Л-Теанин (L-Theanin) е природен релаксант, който успокоява нервната система и увеличава способността за концентрация.
Професорът по психология Лари Стъвънс, ръководител на изследването, отбелязва, че шоколадът съчетан с L-Theanin, притежава изключително полезни свойства, затова скоро на пазара ще се появи точно такъв нов продукт. В процеса на същото изследване, учените установили още ползи – редовната употреба на черен шоколад укрепва сърцето и кръвоносните съдове, намалява риска от затлъстяване и диабет.

Източник: The Telegraph
Снимки: Pinteres

7169 Преглеждания