За болестите, които жените сами си създават - от престараване, от незнание, от отлагане на личното щастие

Причината за много от гинекологичните проблеми се дължат на силни негативни преживявания. Често те се проявяват при жени, които се грижат прекомерно за порасналите си деца. Какво е нужно да направят? Да престанат да бъдат майки-хранителки. Да отбият най-сетне от кърмещата си гръд порасналите си чеда и да се заемат със собствените си дела. Здравето на млечните жлези е в пряка зависимост от равнището са собственото лично щастие.  Затова, поставете на първо място своите потребности и желания. Не отлагайте нищо за утре.
Най-важният ден в живота ви е днешният.

Ендометриоза
Това заболяване е характерно за жени, които не умеят да изпитват радост, които са склонни да изпадат в паника. Усещането за житейска безизходица, а като следствие на това и равнодушието към себе си и собственото здраве, провокират ендометриозата.

Миома на матката
С това приключват продължителните обиди, които задържаме в себе си от най-близките си хора. И още – склонността към лошо настроение и депресия. Това състояние психически угнетява обмена на вещества и променя хормоналния фон на организма.
Какво да се прави? Простете на всички, които са ви обидили. Престанете да търсите недостатъците у хората. Потърсете техните достойнства. Кажете честно на себе си – „Никой не ми е обещавал Рая на земята”. Не бъдете крайно претенциозни и взискателни към познати и непознати. От депресията може да ви избави всяко ваше любимо занимание, дори и приготвянето на домашен пудинг.

Кисти на яйчника
Кистите се появяват от прекомерни страхове. Най-разпространеният от тях е „мен не ме обичат”. Ревността, страхът от самота, стремежът постоянно да си изяснявате отношенията с хората, също са причина за появата на кисти.
Какво да се прави? Осъзнайте, че повечето ваши страхове идват от детството, и е нужно наистина да пораснете. Да стане нужни - преди всичко на себе си. Щом сте тук, на тази земя, значи Бог ви обича. Какво добро може да направите в отговор на Неговата любов? Укрепете вярата в себе си.

Ерозия на маточната шийка
Най-често се случва в резултат от обида на най-близките до вас мъже – съпруг, любим, баща, брат. Завишените очаквания и изисквания – „той е длъжен”, „той е отговорен”, невъзможността да се примирите с проблемите, възникнали „по вина” на мъжете.
Какво да се прави? Свалете летвата на своите очаквания и престанете да таите и задържате обидите. В крайна сметка, никой на никого нищо не дължи. Ако приемете тази мисъл, животът ви ще се промени към по-добро. И още – потърсете причините за разногласията в себе си. Защото именно жената на 80% определя съдбата на мъжа – неговото здраве и продължителността на живота му. Само на 20%, той допълва това по силата на своето възпитание, физически качества и наследственост.

Кандидоза
Появява се от постоянното желание да контролирате събитията и постъпките на близките си, от увереността, че единствено вие с вашия опит, можете да се справите с дадена ситуация.   
Какво да се прави? Позволете на близките си да живеят по техните  собствени правила, научете се да уважавате постъпките на хората, около вас. Предпазвайки най-близките си от възможни грешки, вие заставате на пътя им. Бъдете търпеливи.

Тежък климакс
Такъв е той при жените, недоволни от собствения си живот, изпълнени с чувство на непълноценност, натрупана през годините умора и навика да пренебрегват собствените си интереси.
Какво да се прави? Приемете това време като време на помъдряване. Научете се да се наслаждавате на всеки миг. Открийте близки по възраст приятели, с които да общувате, пътувате, творите, не пренебрегвайте и младите в живота си. Бъдете близо до семейството си, внуците, които има свой различен ритъм на живот, но се нуждаят от вас, а вие – от тяхната енергия. Не се страхувайте от годините – станете техен водач и се настройте за дълголетие.  

И.В. Вакшина, гинеколог 

По материал на Uduba.com
Картини ~ Joyce Polance