Количеството прави отровата. Това, уви, не се отнася само за цигари и алкохол, а дори и за полезни храни като риба, ядки или зеленчуци. Ето пет здравословни продукти, които могат да бъдат вредни за здравето ви, ако прекалите с консумацията им.

Бразилски орех

Тези гигантски ядки са известни като най-добрият естествен източник на селен. А селенът играе огромна роля в репродуктивните процеси и помага на тялото да се бори с инфекциите. Всъщност, само един бразилски орех съдържа 90 mcg селен, което е два пъти повече от дневните нужди на човек. Ако всеки ден похапвате от тези ядки, това може да ви изложи на риск от токсикация със селен и да доведе до окапване на косата, стомашни, бъбречни и неврологични проблеми и дори сърдечен удар.

Спанак, целина и къдраво зеле

Излишно е да припомняме всички витамини и минерали, които тези зеленчуци съдържат. Но те също така съдържат и съединения, наречени оксалати. Оксалатите действат като пребиотици и хранят полезните бактерии в червата. Но ако човек е склонен към образуване на камъни в бъбреците, не трябва да прекалявате с храни, богати на оксалати.

Консерва с риба тон

Ясно е, че рибата е богата на белтъчини и така полезните Омега 3 мастни киселини. Но консервираната риба тон съдържа и известно количество живак, което може да увреди нервната система и мозъка на плода в утробата на майката, както и на малките деца. По-големи количества са опасни и за възрастните хора. Ако сте бременна или кърмите, избягвайте риба тон, сьомга или скариди.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е богат на фибри, селен, манган и калий, не съдържа глутен, засища и помага за бързата работа на метаболизма. Но този ориз има свойството лесно да поема от почвата и водата арсеник и тежки метали. Няма доза арсеник, която да е приемлива за организма. Той е карциногенен. Затова диетолозите препоръчват да редувате в менюто си кафявия ориз с други продукти като киноа, например.

Червено месо, стриди и бял боб

Тези три храни са основен източник на желязо в организма, който пък има съществена роя в доставката на кислород до мускулите. Но когато желязото е в повече, това може да предизвика слабост, умора и дори заболяване на черния дроб. За щастие, трудно е да се предозира с желязо, ако храната е единственият ви източник на този минерал. Но внимавайте, ако приемате допълнително хранителни надбавки, съдържащи желязо.

Източник: Woman’s Health, споделено от jenatadnes.com
Снимки: nutrino.co, mnn.com, thepicturepantry.com