Аюрведа e древна индийска здравна система на повече от 5000 години. Днес методиката й за лечение е официално призната от Световната здравна организация и е водеща алтернативна медицина. Аюрведа Банско е първият в България център, в който се осъществява цялостно лечение с методите на аюрведа. В клиниката има екип от Индия – доктор по аюрведа и сертифицирани терапевти. Всички те са със стаж от 10 до 14 години у нас и чужбина, множество специализации и квалификации, а доктор Махеш Вилас Гарже има Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година. Практикувал е с опитни лекари и професори по медицина, които са консултирали президента и министър-председателя на Индия, квалифициран е да прилага около 400 различни вида билки и техните формули за лечение на болести с аюрведа терапии.

В специализираната клиника се прилага алтернативно лечение на ред болести, много от които в съвремието ни се определят като социално значими: Заболявания на стомашно-чревния тракт – нарушено храносмилане, повишена киселинност, запек, колит, хемороиди, различни форми на хепатит; Сърдечни проблеми – хипертония (високо кръвно налягане), нарушения на коронарното кръвообръщение, болести на сърцето;   Респираторни заболявания – синуит, кашлица, студова алергия; Ставни заболявания: артрит, спондилоза и сподилит, подагра; Заболявания на отделителната система: камъни в бъбреците, простатит, нарушения на бъбречната функция; Кожни заболявания: псориазис, екзема, косопад, пъпки по кожата; Женски болести: нередовен цикъл, кисти и фиброма, безплодие; Детски болести: понижен имунитет, настинка с кашлица, недохранване, нарушен фокус в учението; Психологически проблеми: пристрастеност, депресия, безсъние, безпокойство; Двигателни нарушения: парализа, последици след прекаран мозъчен инсулт.

Могат да бъдат повлияни или лекувани и много други здравословни проблеми и болести, защото методиката лекува преди всичко енергийни дисбаланси, водещи до физически проблеми.

Как се провежда лечението

Първо, на всеки пациент се поставя диагноза чрез пулсова диогностика и изследване на езика, ушните миди, очите и обвивката на кожата.
Лекарят диагностицира чрез използване на петте сетива. Например, използва преслушването, за да се наблюдава състоянието на дишането и говоренето. Изследването на Марма – точките е от особена важност. Болестите се класифицират по 6 стадия на тяхното развитие: психифизиологичен, енергоинформационен, невроендокринен, ендотоксически, симптоматически и терминален.
Първите три стадия се смятат за лесно излечими, четвъртият – за излечим, петият – за трудно излечим, а шестият – за неизлечим.
В тази връзка като илюстриращ пример може да се даде лечение на рак в различни фази, лечение на черен дроб.

Така за профилактика на здравето или лечение на болестни симптоми екипът в клиниката препоръчва 8-дневен период; за лечение на леки болестни процеси са 10-дневния и 14-дневен период, за лечение на по-сериозни болести – 21-дневен период. Един от главните принципи тук е индивидуалният подход към пациента, отчитане на неговите конституционални и физиологически особености,  телесния му тип. С това е съобразена и терапията, която е съчетание на персонален хранителен режим с метода на външно и вътрешно прочистване. Външното въздействие става чрез втриване на масла, сауна с билки, топли интензивни компреси, масажи с билки и масла, обливане с масла, термични процедури, които подготвят организма за вътрешно пречистване, извеждат токсините извън тялото и разкрасяват. Вътрешното пречистване от токсини, свободни радикали и тежки метали, се получава чрез комбиниране на терапии – очистителни и слабителни. Това се съчетава – също съобразно индивидуалните особености – с персонални натоварвания, лечебна гимнастика, медитация  и почивка. През целия курс на лечение пациентите в клиниката са под непрекъснати грижи, включващи лекарски прегледи и наблюдение, 2 или 3 терапии на ден с оригинални терапевтични масла, индийски билки и детоксикиращ чай, био храна. Всичко това се изпълнява в определен ред и съчетания, и под контрола на специалист, приложението само на отделни методи е опасно и може да доведе до влошаване на здравето, предупреждават от клиниката. В същото време, правилно изпълнени методите, макар и новост спрямо западния начин на мислене и лечение, имат неоспорими резултати, които ги нареждат сред успешните практики на една древна култура, прилагана и днес.

Снимки: Аюрведа Клиник Лъки Банско