Ричард Мелвил Хол, известен с артистичния си псевдоним Моби, е американски музикант, композитор, певец и ди-джей. Повече от 20 милиона копия от албумите му са продадени по целия свят. Нареждат го като "един от най-важните денс музикални личности от началото на 90-те до сега“.

Моби е потомък на писателя Херман Мелвил, известен като автор на романа „Моби Дик“, също так е веган и ревностен защитник на правата на животните.

Бихте ли изяли вашата домашна котка или бихте ли накарали психически недоразвито дете да влезе в печката? Ако не, тогава защо е в реда на нещата да се ядат крави и да се тестват продукти върху животни? Вярвам, че да се извършват съзнателно действия, които причиняват или извиняват страданията, е крайно осъдително. Призовавам ви да бъдете състрадателни и да се отнасяте към другите така, както искате да се отнасят към вас. Ако не искате да бъдете бити, хвърлени в затвор, убивани или измъчвани, тогава вие не бива да извинявате подобно поведение спрямо някого - бил той човек или не.

Ако прегледате учебник по западна история, ще видите, че ние бавно даряваме основни права на всички. Преди много време само кралете имали права. Впоследствие правата били разширени към заможните бели мъже. След това - към всички мъже. След това - жени, после - деца. След това - на умствено изостаналите. После на хомосексуалистите. Сега се мъчим да разширим основните права и към животните. И най-накрая трябва да приемем, че всички чувстващи същества заслужават основни права.

Аз определям като основни права следното: възможността да притежаваш живот, без да има някой, който нежелано да оказва насилие над теб.

Или както създателите на конституцията посочват: възможността да имаш “живот, свобода, постигане на щастие”. Но чрез какъв критерий може да оправдаете отричането на основни права за някое живо същество? Разберете, че какъвто и критерий да използвате, някой би могъл да отрече вашите права, ако се противопостави на вашия вид, сексуално предпочитание, цвят, религия, идеология и т. н.

Основно ние трябва да спрем тези действия, които разрушават околната среда, другите същества и нас самите и да открием нови начини за съществуване.

Има осъществими (и обикновено по-добри) алтернативи на това да се употребяват животни за храна, спорт, облекла и експерименти. Аз ви моля да прекъснете всякакви действия, които биха могли да причинят или извинят мъчение, злоупотреба или убийство на животни.

Снимки: vogue.com, metrolyrics.com, ohmymag.com
Видео: vidozz.com