Научих се да живея с това, което ми предлага самият живот

Тя се ражда на 19 август 1909 година в Швейцария. Дипломира се във Виенския университет и е сред студентите, имали щастието да посетят интригуващите лекции на Фройд в австрийската столица. Хеда Болгар се посвещава на психотерапията и е жена, която работи до последния ден на своя дълъг и богат на събития живот. След 50-годишна възраст, Хеда работи активно още 53 години. Когато е на 100, тя приема по 20 пациенти на седмица. На 64, основава собствена психотерапевтична клиника. Създава и две школи за следдипломно обучение за психоаналитици и преподава в тях почти 40 години. На 99, Хеда започва да се занимава с йога. Умира на 13 май 2013 г. в дома си в Лос Анджелис.

За житейското щастие, излишните тревоги и подаръците на възрастта, споделено от Хеда Болгар.

Животът след 50

След като навършите 50, е добре да се научите да не се привързвате много-много към нещата и да не си създавате очаквания. Това е невероятно трудно, но уверявам ви, толкова облекчава живота. След 50-те, при мен настъпиха много промени. Разбрах, че животът е непредсказуем. Никога не знаеш, кой от приятелите ти ще си отиде пръв, не знаеш, какво ще се случи със здравето ти. Никой не може да бъде сигурен в това, че утрешния ден няма да разруши всичките му планове. Научих се да живея с това, което ми предлага самият живот.

За страховете и загубите

След 50-те, аз се уверих – повечето неща, от които се страхуваме, така и не се случват никога. Всичко, което можем да направим, е да се наслаждаваме на живота, без да се тревожим, че ще ни се случи нещо ужасно.

Аз съм на 103 години и искам да ви кажа – в живота всичко тече и се променя, никой не знае бъдещето. Затова възрастта дава съвсем нов поглед към миналото. Научих се да възприемам живота си като една цялостна история. В нощите, когато не мога да заспя, лежа в тъмното и си мисля за изминалите години, за това, как едни събития са довели до други, и как всичко е свързано. Мислено разговарям със своя съпруг, който почина преди почти 40 години. Ние бяхме толкова близки един с друг, затова и мога да си представя как той би отвърнал на някои мои думи. Един от големите проблеми на възрастта след 50-те, е загубата. Налага ни се да преживяваме смъртта на любими хора. Аз намерих начин да се справям с моите загуби.

За младостта, отново

Не, не искам отново да връщам младостта. Когато си млад, животът е толкова сложен! В младостта се тревожиш, какво мислят за теб, безпокоиш се достатъчно ли си умен и красив, талантлив. Опитваш се да разбереш, какъв искат да те видят другите хора. След 50-те е много по-просто. Никой вече не те  учи как да живееш. Тогава разбираш – всъщност не е важно как хората се  отнасят към теб, важно е как ти се отнасяш към хората. Достатъчно добър ли си с тях? Какво добро можеш да направиш за своите близки? Това са наистина важните въпроси. С възрастта, животът ти поднася много удоволствия.

Простите правила за щастие на Хеда

  • Помнете, че голяма част от вашите кошмари живеят предимно във въображението ви.

  • Доставяйте си радост като общувате с хора, които са ви симпатични и приятни.

  • След 50-те, ние се сдобиваме с удивителна независимост от мнението и съжденията на останалите хора. Възползвайте се по-често от нея и не се безпокойте за чуждите приказки.

Източник: theageofhappiness.com
Снимки: articles.latimes.com, vida-estilo.estadao.com.br