Възрастта на щастието

(1883 ~ 1967)

Преди близо 100 години, германецът Йозеф Пилатес създава собствена система за физически упражнения, която подобрява стойката и кръвообращението, облекчава стреса, повишава издръжливостта, дава гъвкавост и равновесие, тонизира мускулите. Самият Пилатес вярвал, че може да си старец още на 30 и да си млад на 60 години, защото всеки е млад точно толкова, колкото е гъвкав гръбнака му. Благодарение на собствената си система, Йозеф се радвал на дълъг и здрав живот, макар в детството си да бил слаб и болнав.

Роден през 1883 г. в Германия, в бедното семейство на грък и германка, той бил изключително болнаво дете – страдал от рахит и астма, а също и ревматизъм. В училище съучениците вечно му се подигравали и закачали. Когато бил на 9, той за пореден път се оплакал на баща си, но чул от него една проста фраза, която изменила живота му: „Всеки човек е сам господар на съдбата си. Можеш да продължаваш да се жалваш, а можеш да решиш и да промениш нещо”.

След  няколко години на упорити тренировки, слабакът Йозеф се превърнал в спортсмен – гимнастика, плуване, бос, кънки, дайвинг. Той така развил своята мускулатура, че местните художници започнали да го канят да им позира за картините си. Още тогава, Йозеф се заел с идеята да разработи собствена система за усъвършенстване на тялото. През 1912 г. Пилатес заминал за Англия, с намерението да поработи като боксьор, цирков гимнастик и дори треньор по самоотбрана в Скотланд Ярд. После започнала Първата световна война, а него като етнически немец, го изпратили в лагер. Но дори там, Пилатес продължил да тренира.

След войната той заминал за Ню Йорк. По онова време в Америка имало бум от всевъзможни спортни зали и фитнес центрове, а Йозеф, който вече се представял като Джоузеф, решил да рискува и инвестирал всичките си спестявания в създаването на спортно студио в сградата на Балетния център на Ню Йорк. И успехът не закъснял – при него заприиждали известни балетисти, холивудски артисти и спортисти.

Днес системата Пилатес преживява своя нов разцвет и се радва на огромна популярност. Успехът й се заключава в простотата и ефективността. Правилно дишане плюс щателно разработена гимнастика, която формира мускулната рамка около гръбначния стълб и ставите. Всичко това се изпълнява плавно и хармонично. Пилатес приляга на всички – на стари и млади, на здрави и болни, особено на тези, които водят заседнал начин на живот. Но за да има резултати, упражненията трябва да се изпълняват редовно.

Самият Йозеф Пилатес, който междувременно създал и много полезни тренажори, бил уверен, че след 10 занимания по неговия метод, всеки човек ще се почувства значително по-добре, след 20 ще започне да изглежда по-добре, а след 30 – ще се сдобие с ново тяло. А поставяйки тялото си под контрол, човек придобива увереност в себе си и започва да управлява живота си по-добре. Излизаме в пенсия много рано и умираме твърде млади. Човешкият разцвет трябва да продължава до 70 и повече, а старостта да настъпва на 100”, споделял Пилатес, който сам доживял до 87-годишна възраст, тренирайки учениците си.

Източник: theageofhappiness.com
Снимки: Holistic Pilates, March MATness, PilatesBarrel, Properpilates Studio