Широко известно е, че да се подобри имунитета на детето, както и да се излекува по-бързо от простуда или друго заболяване, е възможно не само с помощта на лекарства, но и с натурални средства. Те са подходящи за децата, но само в случай, че не са налице алергични реакции или други противопоказания при употребата им. Американският педиатър Таня Олтман съветва родителите да се доверяват повече на природните, отколкото на лекарствените продукти, като преди това обаче, задължително се консултират с лекар.

За полезните лечебни качества на някои натурални продукти, в следващия текст.

ДЖИНДЖИФИЛ ~ Подходящ при гадене, средство за лечение на прилошаване при пътуване (кинетоза – болест на пътуването)

Чаят от джинджифил и джинджифиловите бонбони помагат да се избегне повръщането при децата и са ефективно средство против гадене по време на път, тъй като джинджифилът има успокояващ ефект върху стомашно-чревния тракт. Важно е да се използва натурален продукт, а не ароматизиран.

Сок от КРУШИ и сок от СЛИВИ ~ Подходящи при запек

Полезните натурални сокове от сливи и круши са отлично средство за лечение на запек при децата и добър заместител на лекарствените слабителни препарати в борбата с този  често срещан както при възрастните, така и при малките проблем.

Хранителна СОДА ~ Подходяща при сърбежи и ухапвания от насекоми

Содата облекчава сърбежите и понижава възпаленията по нежната кожа на децата, оказвайки успокояващо действие. Доктор Таня Олтман съветва при раздразнена кожа във ваната за къпане да се добавят няколко лъжички хранителна сода. Тя може да се използва и за облекчаване на болката и възпалението при ухапване от насекоми.

МЕД ~ Подходящ при кашлица

Медът е отлично средство против кашлица и болки в гърлото, защото помага бързото лечение на неприятните симптоми на простудата, не само при възрастните, но и при децата, които обичат сладкото натурално лекарство. Педиатрите напомнят, че медът може да предизвика силна алергия, затова трябва да се употребява изключително под лекарско наблюдение.

СОЛЕН РАЗТВОР ~ Подходящ при хрема

Обикновеният физиологичен солен разтвор е отлично средство за промивки на носа и лечение на хрема. Той помага за изчистването на носа от алергени и раздразняващи вещества и понижава възпалението също толкова ефективно, колкото и съвременните лекарствени препарати.

Източник: golbis.com
Картини: Morgan Weistling