Смехът и пеенето са естествени масажи на сърцето, аортата, стомаха, червата, черния дроб и други коремни органи.

„Two women at a window” by Bartolome Esteban Murillo

Смехът е кислородът на душата. Физиологичното му влияние върху човешкия организъм е много здравословно – той оказва влияние и върху телесните органи, и върху душевното състояние. Той ни кара преди всичко да дишаме дълбоко, особено силно да издишваме, с което изчистваме застоялия и замърсен с въглероден двуокис и други газове въздух от белодробните мехурчета. С това ние освежаваме химически кръвта, а също така усилваме механически еластичността на белите дробове и силата на двигателната мускулатура по гръдния кош. Подобно въздействие оказва и пеенето, при което става също дълбоко издишване и вдишване, силно разширяване и свиване на гръдния кош. Смехът и пеенето са естествени масажи на сърцето, аортата, стомаха, червата, черния дроб и други коремни органи.

Смехът влияе благотворно и върху кръвообращението и сърдечната дейност, снижава високото кръвно налягане, особено нервното, климактеричното. Смехът е предпазно средство срещу ранна атеросклероза, гръдна жаба и предивременно остаряване. Смехът регулира храносмилането, засилва слабия стомах и усилва апетита.

Изобщо радостното настроение и доброто разположение създават у човека трайно телесно и психично здраве. Те запазват силите на младостта и красотата, отдалечават предивременното остаряване и даряват човека със здраво дълголетие, необходимо за достигане целите на живота.

Повечето столетници не са били само въздържатели и вегетарианци, но са били и много весели хора, които волно са се смели, пели и свирили. Жени, които повече пеят и се смеят, а по-рядко плачат, по-мъчно остаряват и запазват свежестта и младостта си за по-дълго време.

Децата трябва така да се възпитават, че да бъдат винаги весели, засмени и спокойни, да се научат на песни и игри, да бъдат безгрижни и радостни. Тогава техният бъдещ живот ще бъде по-лек и щастлив, а психичното им и телесно здраве – по-крепко и по-трайно. Работата е извор на здраве.

„Laughing Boy” by Georgios Jakobides (1852 ~ 1932)

Картини: wikipedia; заглавна ~ „Rembrandt Laughing” by Rembrandt c. 1628