„За да разберем болестта и помогнем на човека, е нужна не само наука, но и изкуство.”

Доктор Шигеаки Хинохара е един от тези, на които Япония е задължена за своите многобройни дълголетници. Той самият, бе достоен пример с невероятно активния си живот – след като навършва 75, публикува над 150 книги, сред които бестселърът „Живей дълго, живей добре”, разпространен в 1.2 милионен тираж. След отпразнуването на своя 100-годишен юбилей, д-р Хинохара продължава да лекува хората и да чете лекции. Животът му докрай остава посветен на доброто дело – да напътства и съветва хората, как да постигнат здраве и дълголетие. През юли 2017-та, японският лекар напусна този свят на 105-годишна възраст.

(1911 ~ 2017)

Човек се сдобива с енергия не от храната и съня, а от веселието. Помните ли, как в детството, ако ви е било весело, сте забравяли да се храните и не сте имали нужда от сън? При възрастните е същото. Не бива да морите тялото си със строги правила за хранене и сън.

Дълго могат да живеят хора от всяка раса, националност и пол. Те си приличат само по едно – сред дълголетниците няма нито един дебел човек. Аз например, на закуска пия кафе или мляко, може и сок от портокал с лъжичка зехтин – полезен е за кожата и артериите. На обед – мляко с бисквити, или нищо, ако съм твърде зает. Когато работя, изобщо не усещам глад. Моята вечеря – зеленчуци, малко риба и ориз. Два пъти в седмицата хапвам по 100 гр нетлъсто месо.

Да се излиза в пенсия изобщо не е нужно. Но ако това е неизбежно, постарайте се да го направите колкото се може по-късно. Днес пенсионната възраст в Япония е 65 години, но е въведена преди половин век, когато средната продължителност на живота е била 68, а столетниците в цяла Япония тогава са били всичко на всичко 125 човека. Днес японските жени средно живеят до 86, а мъжете до 80 години. Онези, прехвърлили 100-те, са 36 000 души.

За да останете здрави, качвайте се по стълбите и сами си носете чантите. Аз дори прескачам стъпала, за да тренирам мускулите си.

Когато лекарите ви посъветват да направите дадени изследвания и препоръчат операция, питайте ги, дали биха дали същия съвет на своите най-близки хора. Лекарите не могат да излекуват всичко, каквото и да ни казват. Защо да понасяме излишни страдания? Понякога музиката и животните-терапевти помагат повече от хирурзите.

Болката е тайнствено нещо. Най-добрият начин да се справим с нея, е да намерим нещо много интересно. Когато детето го боли зъб, струва си да го  въвлечете в игра, за да забрави болката. У нас в болница „Свети Лука” има много веселие – музика, животни, арт-терапия. Това много помага.

Не се опитвайте да натрупвате толкова материални неща. Помнете – никой не знае, кога ще настъпи последния му час. И нищо от това няма да вземе със себе си.

Само науката не може да помогне на хората. Науката ни слага под един знаменател, но всички ние сме различни, а болестта е тясно свързана с нашата душа. За да разберем болестта и помогнем на човека, е нужна не само наука, но и изкуство.

Да живееш дълго е прекрасно. До 60 години работим за благото на семейството си и ни е леко да достигнем поставените цели. После обаче, сме длъжни да се постараем за благото на цялото общество. Откакто навърших 65, работя безплатно, по 18 часа на ден, 7 дни в седмицата. И се наслаждавам на всяка минута.

Източник: theageofhappiness.com
Снимки: The Japan Times; заглавна: Shigeaki Hinohara - Forrás- AFP / Yomiuri / Miho Takahashi