Яж, за да живееш, а не живей, за да ядеш. Колкото повече храна, толкова повече болести ~ Пол БРЕГ

„Когато почувствате мрачни настроения, нервност, грижи, депресия, потиснатост, бързо излизайте навън и започвайте физическа активност. В противен случай негативните емоции могат да ви победят.”

Специалист по хранене, пионер в гладолечението, основател на Здравното движение в Америка, ценен съветник по въпросите на храненето на олимпийски атлети и звезди. Пол Брег е истински изследовател, посветил делото и живота си на проучване на човешкото здраве. Неговата книга “Чудото на гладуването”, наричана още “Библия на здравето”, е преведена на повече от 25 езика и продавана в многомилионен тираж по целия свят. Какво означава да бъдеш здрав, които са простите правила, които не искаме да спазваме, защо храната лесно може да се превърне в най-големия ни враг, защо пренебрегваме целебните свойства на слънцето, водата, движението и гимнастиката? В своите книги Пол Брег дава отговори на всички въпроси, свързани с физическото, умственото и духовното обновление.

(1895 ~ 1976)

Някои пият от фонтана на знанията, а други само си плакнат гърлото.

Към 40-те си години, човек е или сам на себе си лекар, или е глупак.

Яж, за да живееш, а не живей, за да ядеш. Колкото повече храна, толкова повече болести.

Най-добрият начин да удължите живота си, е като не го съкращавате.

Помнете – здравето трябва да си го извоювате. Него не можеш да си го купиш. Никой няма да ти го продаде. Аз съм пълен с енергия и здраве именно затова, защото изучавам правилата на природата и ги следвам. Законите за естественото хранене, законите за самоизчистване чрез гладуване, физическите упражнения – това води до живот без старост.

Когато почувствате мрачни настроения, нервност, грижи, депресия, потиснатост, бързо излизайте навън и започвайте физическа активност. В противен случай негативните емоции могат да ви победят. Разходка или други физически занимания на открито могат да изчистят съзнанието ви и вие да започнете да виждате проблемите си в перспектива. Всяка почивка на открито възстановява човешката личност.

С гимнастиката мъжът може дотолкова да увеличи силите си, че не само да се справи с текущите си професионални задължения, но и да има достатъчно енергия да задоволява и други свои интереси и хобита. Гимнастиката дава възможност за удължаване на живота поне 20-40 и повече години, за разлика от мързеливите и тези, които движението не ги интересува. Гимнастиката може да направи от жената това, което тя трябва да бъде и което е заложено у нея от природата - прекрасна, нежна, ведра, спокойна, вечно млада и преди всичко - вечно женствена.

Ние забравихме, че да живееш, означава да се чувстващ жизнен и радостен. Спокойният живот е рядко срещано щастие в днешния свят. Да живееш днес – това е да бързаш, да бързаш и пак да бързаш. Накъде сме се разбързали – към болницата или към гробищата?

Основното правило на здравето – това е умереността.

Не забравяйте, че търговските интереси нямат нищо общо със заинтересоваността за вашето здраве и живот.

Има само два вида хора – истински - хора, които сами се грижат за себе си, и фалшиви – те възлагат грижите за собственото си здраве на околните и лекарите. Вие към кои се числите?

На всеки 3 месеца получавате изцяло подновено кръвообращение, затова то не остарява. На всеки 11 месеца всяка клетка в тялото се е подновила и така вие имате на практика едно ново тяло на всеки 11 месеца. На всеки 2 години получавате изцяло подновена костна система, така след 3 години вие се раждате отново - обновителният процес се е осъществил! Сега, ако поддържате тялото си чисто от замърсявания, като спазвате диета, която постоянно го прочиства, как можете да се разболеете? Как можете да остареете?

Хората са потопени в разрушителните си хранителни навици и смятат, че някаква мистериозна доза лекарство ще премахне всичките им физически неразположения! Те искат да надхитрят всичките си лоши хранителни навици. Дори не осъзнават, че храната може да ви опустоши физически или да ви даде съвършено здраве!

Ако сме честни към себе си, бързо ще открием, че повечето от нещата, които истински обичаме да правим през свободното си време, са не само прости, а също и евтини и учудващо здравословни. Затова, вместо да се втурваме да гледаме последния филм или шоу, защо да не наблюдаваме залеза? Да се поразходим сред природата сами или с любим човек! Да почетем от Библията или друга любима книга или да послушаме любима музика!

Слънчевите лъчи са мощно средство за убиване на микробите. Като поглъща повече от тези лъчи, кожата складира огромно количество убиваща микробите енергия и витамин D. Слънцето осигурява едно от най-добрите лекарства на нервните хора, които страдат от безпокойства, тревожност, безсилие, стрес и напрежение. Когато тези напрегнати хора лежат на слънце, мощните му лъчи доставят успокоението, от което се нуждаят нервите и тялото им!

Днес, в този замърсен и отровен свят, дестилираната вода е най-чистата вода на Земята. Тя не съдържа никаква твърда материя от какъвто и да е вид. Съставена е единствено от два елемента - водород и кислород. Тя е идеалната вода, която спомага за правилното функциониране на великите "филтри", бъбреците, а също и е най-добрата течност за кръвта, за ефективното функциониране на белите дробове, стомаха, черния дроб и всички други органи.

Яжте слънчева храна. Когато ядем пресни плодове и зеленчуци, ние поглъщаме хлорофил, богатата, питателна кръв на растенията. Хлорофилът е чиста, дестилирана слънчева енергия, която растението е абсорбирало от слънцето, и е най-богатата и най-питателна храна, която можете да сложите в тялото си.

Много хора заболяват и скъсяват живота си, приемайки нездравословна токсична вода и нездравословни храни. Тези лоши, нездравословни навици плюс липсата на физически упражнения, слънчева светлина и чист въздух допринасят за лошата ни физическа форма. 97% от хората днес са в лошо физическо състояние, а 65% - с наднормено тегло.

Стомашни болки, мигрени, алергии, астма, ангина, болки в гърба и ставите и дори артрит могат да бъдат симптоми на силно дехидратиране, от което лесно можем да се освободим, като пием от 8 до 10 чаши чиста дестилирана вода всеки ден. Започнете да увеличавате приема на вода още днес. Бъдете разумни към водата, за да няма опасност за здравето ви.

Дестилираната вода регулира всички телесни функции. Тя е много важна за отстраняване на отпадъците, особено от телесните тъкани. Дестилираната вода предпазва кожата от набръчкване, като я прави чиста, здрава и еластична. В действителност ще изглеждате по-млади. Дестилираната вода ще ви помогне да отслабнете. Тя потиска апетита по естествен начин. Дестилираната вода спомага за премахване на запека, като помага на тялото да се освобождава от отпадъците ефективно.

От: „Чудесата на гладуването“, Пол Брег, превод Димитър Ковачев, изд. Колор Принт, 1993 г.
Снимки: Paul Chappuis Bragg (February 6, 1895 ~ December 7, 1976), alchetron.com, bookclubby.livejournal.com

446486 Преглеждания