„Подбирайте целите си. Бъдете алтруистично себични. Грижете се за себе си, бидейки полезни за другите.“

Видният канадски ендокринолог Ханс Селие (1907 ~ 1982) е създател на учението за стреса и на теорията за адаптацията (приспособяването) на човека. Основната концепция на най-важния му труд „Стрес без дистрес“, е поддържане на динамично равновесие на организма с околната среда чрез механизмите на приспособяване. Според теорията на Селие, стресът е „неспецифичен отговор на организма на всяко представено пред него изискване”. Умереният стрес не бива да се избягва, той държи човек в готовност и активност, и е начин да се справи с изискванията на околната среда. Прекомерният стрес се нарича дистрес. Дистресът възниква, когато организмът не може да се справи с поставените пред него изисквания, или ги постига с огромни усилия, които изчерпват силите му за адаптация.

Рецептата против стрес, споделена от проф. Ханс СЕЛИЕ в интервю:

„Съмнявам се, че има друг начин да се справиш с натоварения график, освен да виждаш работата така, както я виждам аз. За мен тя не е задължение, а удоволствие!“ Блестящият изследовател формулира следните съвети като свой собствен „идеален стрес“:

а) Открийте оптималното си ниво на стрес (в зависимост от това дали сте костенурка или състезателен кон) и живейте в мир с него.

б) Подбирайте целите си.

в) Бъдете алтруистично себични. Грижете се за себе си, бидейки полезни за другите. Колко от нас могат да бъдат истински полезни на другите? Всички. Не е необходимо да сте композитор или ядрен физик. Можете да бъдете добър учител, честен пекар, мил съсед. Нещо повече, в усилията си да станете полезни за другите вие се предпазвате от най-лошия източник на стрес: липсата на смисъл!

По същия начин Виктор Франкъл, еврейски психиатър, оцелял от нацистките концентрационни лагери и от ужаса на Холокоста, за да разкаже историята си, сякаш се съгласява: „Врагът на скуката е смисълът.“

Какво за вас има смисъл? За какво си струва да се живее или да се умре? Семейството? Кое ви вълнува? Настоящата ви професия? Писането на поезия? Отстояването на определени идеи и идеали? Да помагате на другите и да давате своя принос за обществото? Огледайте и изяснете ценностите си. Ако не можете да откриете подходяща за себе си цел или интерес, време е да си намерите, защото иначе никоя програма за справяне със стреса няма да може да ви помогне.

Фрагмент от книгата: „Идиотите са непобедими. И винаги успяват да ни съсипят деня“, Анджело Родафинос, изд. Кибеа
Снимка: Selye in the 1970s, en.wikipedia.org