Според последните проучвания, захарта е много по-вредна, отколкото се предполагаше досега. Учените твърдят, че захарта е толкова опасна за здравето, колкото са алкохолът и цигарите, а приемът ѝ в големи количества може да действа като отрова за организма.

Известно е, че прекомерната консумация на храни с високо съдържание на захар причинява сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет, високо кръвно и дори рак.

Нормата за ежедневния прием на захар, определена от диетолозите, е между 50 и 60 гр на ден за възрастен човек и около 40 гр на ден за деца. Реално, повечето от нас надвишават този препоръчителен прием многократно, имайки предвид, че една чаена лъжичка захар е около 10 гр.

Предлагаме ви някои здравословни алтернативи на захарта, препоръчани от диетолозите на FineLine, които няма да ви лишат от удоволствието да подслаждате деня си.

(Photo by Shelby Cohron on Unsplash)

Мед

Медът е най-древният подсладител. Въпреки че напоследък има дебат между специалистите дали той е по-здравословен от захарта, натуралният мед би трябвало да е по-малко обработен от захарта и затова се смята за по-полезен. Факт е, че медът е с висока калорийност и съдържание на захар. Една чаена лъжичка мед съдържа 23 калории и 6 гр захар. Счита се обаче, че тъй като медът е по-сладък от захарта, ние бихме използвали по-малко количество от него. Полезните свойства на меда са безкрайни, тъй като съдържа антиоксиданти, ензими и пробиотични бактерии (6 вида лактобацили и 4 вида бифидобактерии).

Стевия

Билката от Южна Америка е 300 пъти по-сладка от захарта, използва се като подсладител от векове в тази част на света, а в Япония заема 41% от пазара на подсладители. Стевията няма калории, подходяща е за диабетици, може да се отглежда и в домашни условия, а редовното й използване нормализира нивата на инсулин и кръвната захар, подобрява сърдечносъдовата система, полезна е за черния дроб и дори предпазва зъбите от кариеси.

Сироп от агаве

Независимо че съдържа с 50% повече калории отколкото бялата захар, сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от нея и това позволява неговото използване в значително по-малки количества. Той е наричан още „медена вода". Извлича се от растението агаве, което е подобно на кактус. Сиропът от агаве е с нисък гликемичен индекс и се усвоява изцяло от организма, което го прави идеалната здравословна алтернатива на бялата захар. Освен това, сиропът от агаве оказва и превантивно действие срещу появата на остеопороза, тъй като в самото растение агаве се съдържа ценно вещество, което предотвратява обедняването на организма откъм калциеви соли.

Меласа

Меласата е остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика. Тя е в пъти по-полезна и богата на минерали от обикновената захар. При първото варене на намачкана захарна тръстика се получават захарните кристали, при второто варене се извлича по-горчива меласа, а най-ценен е полученият при третото варене захарен сироп меласа, богат на калций и желязо.

Източник: fineline.bg
Снимки: Unsplash

 FineLine1