Според последните проучвания, захарта е много по-вредна, отколкото се предполагаше досега. Учените твърдят, че захарта е толкова опасна за здравето, колкото са алкохолът и цигарите, а приемът ѝ в големи количества може да действа като отрова за организма.

Известно е, че прекомерната консумация на храни с високо съдържание на захар причинява сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет, високо кръвно и дори рак.

Нормата за ежедневния прием на захар, определена от диетолозите, е между 50 и 60 гр на ден за възрастен човек и около 40 гр на ден за деца. Реално, повечето от нас надвишават този препоръчителен прием многократно, имайки предвид, че една чаена лъжичка захар е около 10 гр.

Honey-Bees-in-HD

Предлагаме ви някои здравословни алтернативи на захарта, препоръчани от диетолозите на FineLine, които няма да ви лишат от удоволствието да подслаждате деня си.

Мед

Медът е най-древният подсладител. Въпреки че напоследък има дебат между специалистите дали той е по-здравословен от захарта, натуралният мед би трябвало да е по-малко обработен от захарта и затова се смята за по-полезен. Факт е, че медът е с висока калорийност и съдържание на захар. Една чаена лъжичка мед съдържа 23 калории и 6 гр захар. Счита се обаче, че тъй като медът е по-сладък от захарта, ние бихме използвали по-малко количество от него. Полезните свойства на меда са безкрайни, тъй като съдържа антиоксиданти, ензими и пробиотични бактерии (6 вида лактобацили и 4 вида бифидобактерии).

Стевия

Билката от Южна Америка е 300 пъти по-сладка от захарта, използва се като подсладител от векове в тази част на света, а в Япония заема 41% от пазара на подсладители. Стевията няма калории, подходяща е за диабетици, може да се отглежда и в домашни условия, а редовното й използване нормализира нивата на инсулин и кръвната захар, подобрява сърдечносъдовата система, полезна е за черния дроб и дори предпазва зъбите от кариеси.

Сироп от агаве

Независимо че съдържа с 50% повече калории отколкото бялата захар, сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от нея и това позволява неговото използване в значително по-малки количества. Той е наричан още „медена вода". Извлича се от растението агаве, което е подобно на кактус. Сиропът от агаве е с нисък гликемичен индекс и се усвоява изцяло от организма, което го прави идеалната здравословна алтернатива на бялата захар. Освен това, сиропът от агаве оказва и превантивно действие срещу появата на остеопороза, тъй като в самото растение агаве се съдържа ценно вещество, което предотвратява обедняването на организма откъм калциеви соли.

Меласа

Меласата е остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика. Тя е в пъти по-полезна и богата на минерали от обикновената захар. При първото варене на намачкана захарна тръстика се получават захарните кристали, при второто варене се извлича по-горчива меласа, а най-ценен е полученият при третото варене захарен сироп меласа, богат на калций и желязо.

Източник: fineline.bg

 FineLine1