Без добавена сол, но вкусно, без олио и зехтин, но сочно. Бадеми, орехи, тиквено семе и сусам в домашните рецепти на д-р Георги Гайдурков за здравословни заместители на традиционните мазнини.

(Видео: Мамапедия)

Овкусяване без сол, олио, зехтин (екстрахирани мазнини)

На обяд винаги е добре да имаме нещо сурово на масата – една богата сезонна салата, която можем да овкусим с изключителни дресинги, за които сега ще стане дума. В системата на човешкото хранене избягваме да овкусяваме с екстрахирани мазнини и с екстрахирана, добавена сол. Тоест – не ползваме олио, зехтин, дори и студено пресовани мазнини. Опитът показва, че те дестабилизират фината система на отделните нутриенти – белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали, биоактивни вещества. Ако изтеглим най-мощният нутриент в екстрахирано, изолирано състояние в бутилка, логично е, че това изключително ще дестабилизира комплекса, който природата адресира към нас като система. 

Храната е система и е адресирана към нас самите като система. И само когато консумираме системна храна, тоест такава, която е в пропорцията на природата, тя е адекватна за нашата природа (тъй като нашето тяло е същата тази природа).

Мазнините, разбира се, са един от трите макронутриента. Изключително важен, изключително есенциален. Но ние ги ползваме в системата на човешкото хранене като интегрални продукти – това е простата тайна. Така получаваме не по-малко вкусни ястия. Вместо да добавяме олио или зехтин към салатата, използваме изключителни дресинги, сосове, приготвени в домашна обстановка, които се състоят основно от смлени на песто ядки. 

Домашни дресинги и сосове от сурови ядки

Ще стане дума и за ядките по-подробно – ползваме широк спектър сурови ядки – бадеми, орехи, сусам. Специално подчертавам сусама, тъй като в растителния свят той е много богат на калций, който много често е дефицитен в нашето тяло. Дефицитен е, защото ако консумираме много киселинна храна, тя краде калция, който е основна алкална система на тялото ни.

Така че от ядките, нека по-често в нашето меню присъства суровият, небелен суров сусам, който смиламе на паста. Може да ползваме и други ядки като бадеми, орехи, шам фъстък, лющен суров слънчоглед, лющено сурово тиквено семе, бразилски орех, който желае кедрови ядки, макадамия, кашу и т.н. 

Отрицателният ефект от употребата на фъстъци, ленено семе и чия

Избягваме да ползваме фъстъци, ленено семе и така модерната днес чия (хората ги числят към ядките, тъй като имат високо мастно съдържание). Защо? Фъстъците, ако трябва да бъдем точни, са вид бобена култура и имат изключително висок процент трипсин-инхибитори. Така както бобените култури не са пригодни за човека да ги консумира в термично необработено състояние (сурови), така и фъстъците имат много трипсин-инхибитори. Това са вещества, с които семето се защитава и блокира ензимите в нашия стомах и въобще в стомашно-чревния тракт. Това води до лоша хидролиза, до несмилане на храната и на мястото на това, хидролизата протича по пътя на ферментацията – тоест развиват се бактерии и резултатът от това е ферментация с подуване, газове и дискомфорт. Затова и много от нас, изкушаващи се по модата, могат да си поръсят чия в салатата, но резултатът ще е това – подуване, газове и дискомфорт. 

Хем модерно и атрактивно, а всъщност с отрицателен ефект. Точно затова избягваме тези семена или ги подлагаме на предходно изкисване и претакане, за да могат да се отстранят тези трипсин-инхибитори. Но за хората, които сега започват подобно хранене, бих препоръчал да избягват фъстъци, ленено семе и чия именно поради тази причина – блокират ензимите на нашето храносмилане и водят до нежелани ефекти с подуване, газове и дискомфорт.

Автор д-р Георги Гайдурков, общопрактикуващ лекар, психолог, специалист по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на д-р Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Pexels