Последната година и половина изправи човечеството пред най-голямото предизвикателство - на изпитание бяха поставени здравните системи на почти всички държави по земното кълбо. Все повече си даваме сметка, че за да се чувстваме и да изглеждаме добре, е важно да се грижим за себе си, а това си иска определено време и усилия. Навиците ни от миналото да се рахождаме болни и да неглижираме тялото и духа си, просто няма как да работят за в бъдеще.

Затова и все повече хора започнаха да обръщат внимание на собствените си нужди и да полагат повече грижи за собственото си здраве.

(© ayurvedabansko.bg)

История и предимства на традиционното лечение с аюрведа

Аюрведа води началото си от един от основополагащите текст в древноиндийската философия - упаведите. Тези паметници са основата, върху която се изгражда цялата култура на Индийския субконтинент.

Натурални лекове и профилактика

Природата днес е вдъхновение за съвременната фармакология, която разработва различни лекарства на базата на естествени съставки, а също се опитва да постига и синтетични еквиваленти на полезните вещества. При натуралните терапии по начало страничните ефекти са доста по-малко. Най-хубавото е, че повечето от тях добре се комбинират и с предписани препарати от конвенционалната медицина.

Една чудесна философия, според която лечението и профилактиката се извършват с изцяло натурални съставки и методи. Нека се запознаем отблизо с основните положения в индийската традиционна медицина.

(© ayurvedabansko.bg)

Йога

Аюрведа познава важността на движението за нашето здравословно състояние. За тази цел се препоръчват редовни йога практики. Ако досега не сте се занимавали, добре е да започнете поне на първо време с учител, защото в противен случай рискувате да си навредите, правейки асаните погрешно. Когато станете по-самостоятелни, ще можете да учестите практиките и да се занимавате и сами.

Упражненията за здраве, наречени мудри

Мудрите са медитативни техники от йога и аюрведа, които също можете да включите в своята ежедневна практика. Те представляват жестове с дланите и пръстите ръцете и са изключително полезни за баланса на енергийното тяло. Практикуването на меруданда мудра, например, действа за подсилване на имунната система. Много добри резултати се постигат особено ако комбинираме с дихателни техники от пранаяма йога.

Терапия с цветове

В аюрведа се прилагат и някои по-нетрадиционни методи на лечение, като например цветотерапията, наричана още хромотерапия. Съществуват редица проучвания, доказващи нейната ефективност за стимулация на сетивата и лечение по този начин на различни заболявания.

(© ayurvedabansko.bg)

Хранене според правилата на аюрведа за здравословен живот

Силата на индийската кухня се крие в използваните от нея съставки - канела, индийско орехче, джинджифил, куркума, анасон, босилек и много други.

Холистичен подход

Лечението с индийската медицина е холистично. Това ще рече, че тя се концентрира върху нашето цялостно същество, не само физическото ни, но също и нашето енергийно тяло, нашия дух.

По-млади, по-красиви и по-щастливи

Много скоро след като започнем да се занимаваме с аюрведа, вероятно ще забележите, че се чувствате по-свежи и по-млади отвсякога. Именно там се крие причината за това, че индийските билки, масла и масажи са вдъхновили не една козметична серия на големите марки.

(© ayurvedabansko.bg)

Съображения за безопасност

Аюрведа по начало не дава странични ефекти, ако е правилно дозиран и подбран съответният лек или метод на лечение. Бъдете сигурни, че приемате рецепти само от сертифицирани специалисти по темата.

Как можем да намерим подходящия за нас аюрведа лек?

Най-добре е, преди да се обърнем към аюрведа терапиите, да разгледаме състоянието си от гледна точка на конвенционалната медицина от Запада. Консултирайки се с лекуващия си лекар и излагайки му нашите планове за лечение с методите на източната философия, можем да си спестим някои потенциални неприятности впоследствие. Добре е да си направим и една серия рутинни изследвания, с които да научим повече за биохомичния баланс на нашия организъм.

Всичко за индийските лекове можете да научите в клиниката “Аюрведа”, която работи за вас в Банско.

Снимки: ayurvedabansko.bg