„Със сигурност нагласите влияят върху физическото състояние на тялото. Не може някой да мрази съседа си и да няма стомашни или чернодробни проблеми.“

Негативните емоции ни разболяват физически, а всеки от нас е сам за себе си лекарство или отрова. За способността на организма да се самолекува и силата на човешките нагласи - доза здравословна мъдрост от прочутия духовен съветник, лечител и философ Едгар Кейси.

Edgar Cayce (1877 ~ 1945)

За нагласите и силата на емоциите, влияещи върху човешкото здраве

Със сигурност нагласите влияят върху физическото състояние на тялото. Не може някой да мрази съседа си и да няма стомашни или чернодробни проблеми.

Не може някой да изпитва завист или гняв към другия и да няма лошо храносмилане или проблеми със сърцето.

Когато има някакво смущение в твоя характер, когато има гняв, това подготвя организма да блокира притока на кръв към отделящите канали. Така можеш да пипнеш здрава настинка от това, че си се ядосал. Можеш да настинеш силно и когато ругаеш някого, дори това да е собствената ти съпруга

Тишина, медитация за половин минута ще донесе сила - тялото ще види физически това изтичане и притихване на аза, независимо дали върви, стои на едно място или си почива.

Гневът може да разруши мозъка не по-малко от някоя болест. Защото той самият е болест на ума!

Не се ядосвай и не проклинай никого - нито наум, нито на глас. Това може да влее в тялото ти повече отрова дори и от приемането на развалени храни.

Всичкото лечение идва от един източник. И независимо дали е чрез храна, упражнения, лекарства или дори скалпел, то служи, за да върне съзнанието за силите в тялото, които подпомагат собственото си възстановяване – съзнанието за Съзидателните, или Божиите сили.

Поне една седмица в месеца трябва да бъде отделяна за разкрасяване, запазване, пречистване на тялото - ако човек иска да остане млад по ум, тяло и цел. Това не означава, че човек трябва да прекарва цялата тази седмица, без да прави нищо друго.

Вътрешните сили трябва да бъдат одухотворени. Не че на лицето липсва духовност, но трябва първо да си одухотворен и след това да овладееш силите на ума в тялото, за да предизвикаш в атомните структури вибрации, които да задействат изцелителните сили, вместо да възприемеш постоянното внушение: „Болен съм и болен ще си остана“. Тези реакции трябва да бъдат предизвикани с внушения, а също и с дела. Защото знай, че трябва да подчиняваме земята. Физически човекът е съставен от всеки земен елемент. Когато няма съгласуваност между тези елементи в средата, вибрациите на животното-човек се разстройват - и някои части от тялото му страдат. Той трябва да въздържа и управлява тези елементи. Те са подчиняващи, използващи, контролиращи; не контролирани, а контролиращи, и точно към това са насочени влиянията им.

За способността на тялото да се самолекува

Във всяко физическо същество съществуват елементите, чрез които органите се снабдяват с необходимото за подхранване и възстановяване. Всеки ден телата ни трябва да произвеждат милиони нови клетки. Здравето и младостта зависят от способността ни да го правим. Когато тази способност изчезне, започваме да остаряваме - и умираме.

Поддържай тялото си в добра форма с описаните средства, за да развиваш физическите, умствените и духовните сили; за да поддържаш тези връзки по начина, който води до събуждане на физическото в неговата способност да се възстановява. Това е необходимо за развитието на душата и духовните сили в умствения човек; винаги трябва да се помни, че физическото следва да се поддържа по начин, който да позволява на умственото да се проявява...

Духът е от Създателя, а тялото ти е храм на този Дух, проявил се на земята, за да защитава или да е от полза за твоето его, за твоите апетити или за твоя прослава, или за прослава на Него, който ти е дал живот и безсмъртие - ако запазиш този живот, този Негов Дух.

Необходимо е тялото да се поддържа хармонично и чисто, да се поддържат правилните умствени нагласи, а също и правилните духовни цели и желания, но най-необходимо е трите да се поддържат в хармония; и не бъди такъв в едно отношение и различен в друго... Приведи се в ред физически, умствено и духовно, и най-доброто ще дойде при теб.

От: „Наръчникът на Едгар Кейси за здраве без лекарства“, Харолд Дж. Райли, Рут Хейги Брод, изд. „Хермес“, Пловдив, 2003 г.
Снимка: Edgar Cayce (1877 – 1945), dreamrecoverysystem.com