♥ Болестта на мисълта е ужасен бич за човечеството, защото атакува най-ценното ни оръжие - нашия дух

„Негативните мисли са заразни вредители, които разболяват и унищожават духа.“

Здравословна доза мъдрост, назаем от специалиста по вътрешна медицина и кардиология д-р Арнолд Фокс и сина му – писателят Бари Фокс, от съвместната им книга „Да правим чудеса“ (Изд. „Кибеа“).

(The Garden of Death, 1896, painting by Finnish symbolist painter Hugo Simberg)

Болестта на мисълта

Години наред медиците са смятали, че тялото и умът на човека съществуват независимо и не си взаимодействат. Преди време беше истинска ерес някой лекар дори да допусне, че случващото се в ума може действително да повлияе на тялото. Днес вече знаем със сигурност, че тялото и умът са неразделно свързани и не съществува мисъл, която да не предизвиква реални събития в материалния свят. Всяка мисъл, генерирана в съзнанието, се трансформира от мозъка в биохимични вещества и по този начин предопределя физически състояния като здраве или болест, щастие или нещастие, успех или провал. Мислите и действията ни провокират реални химически, топлинни, електрически и други събития в организма, като например ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане, отделяне на кортизон, адреналин, ендорфини и други, които в резултат видоизменят средата и физическите ни характеристики.

Мозъкът е най-голямата жлеза в човешкия организъм, която непрекъснато отделя субстанции – вестоносците, благодарение на чийто труд посланията на ума достигат до всяка част на тялото и комуникират с всяка негова клетка. Мислите, думите и действията ви са градивният материал на вашия дух. Казваме, че положителните мисли са животворно лекарство, защото стимулират отделянето на полезни биохимикали като ендорфините например, които ни зареждат с енергия и оптимизъм и ни правят по-щастливи и здрави. Отрицателните мисли, от друга страна, освобождават в кръвта мощни по своето влияние субстанции като адреналин, норадреналин, над 40 вида кортизон и други, които са в състояние да разрушат баланса и вътрешните ни системи така, както чукът разбива крехко стъкло, и буквално да ни разболеят. Прекомерното насищане на кръвта със субстанции, стимулирани от негативните мисли, увеличава риска от рак, инфаркт и появата на безброй други здравословни проблеми. Наред с физиологичните последствия, отрицателното мислене и песимизмът блокират чувството на радост и удовлетворение от живота и намаляват шансовете за успех. Негативните мисли са заразни вредители, които разболяват и унищожават духа. Невъобразимото количество пациенти, тълпящи се пред лекарските кабинети в цял свят, се дължи на първо място на епидемично разпространяващата се болест на мисълта и едва след това на болести, причинени от вируси и бактерии.

Болестта на мисълта е ужасен бич за човечеството, защото атакува най-силното ни предимство и най-ценното ни оръжие – нашия дух. Десетки милиони хора са пристрастени към негативното мислене, също като бизнесмена и актрисата, които споменах по-рано. В такова състояние ние имаме очи само за отрицателното, ушите ни чуват само печалното, а ръцете ни прегръщат само тъгата. С всяка негативна мисъл, която допускаме в ума си, и с всяка порция нещастие, която поднасяме на душата си, ние забиваме поредната отровна стрела във фината материя на своя дух, който започва да гасне, а угасне ли духът, тялото губи източника си на енергия и здраве.

От книгата: „Да правим чудеса“, Д-р Арнолд Фокс, изд. „Кибеа“, 2018 г.,
Източник: kibea.net

Картина: The Garden of Death, 1896, painting by Finnish symbolist painter Hugo Simberg, en.wikipedia.org

 

9355 Преглеждания