„Настинката и хремата са „остра лечебна криза“, чрез която жизнената сила вътре в нас изхвърля остатъците и токсичните материали и освобождава организма ни.“

(1895 ~ 1976) 

Болестта струва скъпо

Съвременният цивилизован човек - това е най-слабото същество на земята и нито едно от Божиите създания не нарушава природните закони така, както го прави човекът; нито едно същество не се храни така невъздържано, както съвременният човек! Бих искал да разберете, че човекът няма правото да нарушава природните закони. С това той разрушава само себе си. Може ли той да промени закона за земното привличане и да скочи от 25-тия етаж без да се убие? Разбира се, че не. Това със същата сила се отнася и за природните закони на храненето. Човекът повярва в ползата от невитаминозната, безжизнена, мъртва цивилизована храна, която обаче го доведе до това ужасно физическо състояние. Той така доверчиво се поддава на пропагандата, заливаща го под формата на съвети за здраве и дълголетие. А болестта струва скъпо.

Кой дава повече от всичко пари за лекари, болногледачки и операции? - Ние.

Кой харчи огромно количество пари в борбата за здраве? - Ние.

Кой създава фондове за борба с болестите, които само дотягат на хората? - Ние.

Кой има повече от всичко друго болници, санаториуми, клиники, оздравителни домове? - Ние.

Кой пилее огромни средства за реклами на оздравителни лекарства във вестници, списания, по радиото и телевизията? - Ние.

Кой приема множество таблетки от рода на аспирина и другите тъй наречени болкоуспокояващи? - Ние.

Човешкият организъм, човекът, сам може да върши чудеса. Като не се задоволява с истинските постижения на естественото хранене, упражненията и гладуването, които сами по себе си са чудеса, той иска да изследва още неизученото.

Да се следват природните закони не е трудно. Хората, които страдат от много болести и преждевременно са се състарили, искат да намерят бърз и лек път към здравето и младостта. Запомнете, че вие трябва да заслужите здравето си! Вие не можете да го купите, нито някой може да ви го продаде. Аз притежавам прекрасно здраве, чувствам се бодър и енергичен, защото съм изучил природните закони и ги спазвам. Естественото хранене, прочистването на организма чрез гладуване, физическите упражнения - всичко това води към дълъг живот.

Борба с настинките и хремата

Не е нужно да казвам колко трудно и неприятно се живее, когато настинем. И ако това се е случило, не обвинявайте само природата. Ако имате хрема, силно главоболие, тъпи болки в цялото тяло и се чувствате ужасно, не обвинявайте Природата и не мислете, че това е от мокрите ви крака, от настинка или от студения въздух. И освен това никога не казвайте: ,,Простудих се“. Най-точното наименование на всички подобни явления е „Остра лечебна криза“. Причината е в това, че живеейки в условията на усложняваща се цивилизация, ние сме загубили твърде много от естествените си инстинкти, за да запазим вътрешната си чистота. Защото, по някои физиологични причини, които за нас са абсолютно необясними, жизнената сила вътре в нас изхвърля остатъците и токсичните материали и освобождава организма ни от тях с помощта на ,,остра лечебна криза“, тоест хрема. И не мислете това за вирус или заболяване, разберете, че в случая жизнената сила работи за вас.

Ако сте в съюз с Природата вие ще й съдействате за прочистването. И сега, когато вече знаете, че това е само остра криза, не пречете на този процес, а веднага започнете гладуване! Защото Природата знае по-добре какво да направи за вас. А вие какво да правите? Веднага си легнете. В живота на човека няма нищо по-важно от собственото му здраве и живот, затова оставете всичко в ръцете на Природата и бързо в топлото легло. Прекратете всякакво хранене, включително плодови и зеленчукови сокове. През определено време пийте голямо количество гореща дестилирана вода с малко мед и лимонов сок. И нищо повече! Следете за доброто проветряване, за постоянния приток на чист въздух в спалнята ви, не четете, не включвайте радио и телевизор. Просто спете и почивайте. Не изразходвайте скъпоценната си енергия в разговори с приятели и роднини. Изолирайте се напълно!

Колко дълго да се гладува по време на лятна или зимна прочистваща криза? Тези кризи могат да се случат по всяко време на годината; но най-често са през студа. В повечето случаи 3 дни са напълно достатъчни, за да се вдигнете на крака, но понякога може да е необходима седмица или даже 10 дни. Не се притеснявайте за това. След такава прочистваща криза сами ще откриете, че здравето ви е станало по-добро; ако работите заедно със жизнената си сила ще изведете от организма си огромно количество вътрешни отрови. И преди всичко, не изпадайте в паника. Природата е мъдра и предвидлива, тя знае по-добре от вас какво ви трябва.

Ако вярвате и разчитате на Природата - то вие ще работите заедно с нея. Аз съм отгледал 5 деца. Когато те настиваха, винаги съм ги карал да остават в леглото - за почивка и глад. След няколко дни те се оправяха от тази прочистваща криза и отново бяха здрави. Моите 12 внука също следват тази програма, а сега и 8-те ми правнука.

На повечето хора този метод изглежда твърде прост. Струва им се, че те задължително трябва да правят нещо, при това винаги са преизпълнени със страх. Никога не изпадайте в паника, дори и да ви се струва, че Природата твърде дълго работи за вашето прочистване и здраве. Майката Природа по-добре знае и тя ще ви преведе през всякаква криза, защото тя е естественият лекар.

Всеки човек трябва да се отнася към здравето си с толкова по-голямо внимание, колкото повече започва да разбира организма си. Той трябва да запази своя организъм в състояние на най-добро здраве, което е по-важно от познаването на кой и да е друг отрасъл на науката.

Всеки човек е „строител“ на характера си, но и пазител на собственото си здраве и самочувствие.

Създавайки човека, Природата му е дала удивителен разум и сила, за да използва умело за здравето си тъй щедро дадените му естествени сили. Гладуването - това е само един от пътищата, водещи при естественото здраве. Природата ни дава просто прочистващо средство. Ние трябва само да поискаме да бъдем заедно с Природата и да поставим живота си в съответствие с нейните ненарушими закони. И благодарение на естествения начин на живот ще можем да доведем да най-високо съвършенство нашите физически, умствени и духовни възможности.

От: „Чудесата на гладуването“, Пол Брег, превод Димитър Ковачев, изд. „Колор Принт“, 1993 г.
Снимка: Paul Chappuis Bragg (1895-1976)