„Много често човек, който е мил, добросърдечен и любящ, раздава енергията си на всеки, който го повика, докато накрая се окаже с разстроени и изхабени нерви.“

Нервната енергия е батерия за целия механизъм на ума и тялото

В повечето случаи на физическо и умствено заболяване причината е изхабяване на нервите. Не всеки знае в каква степен да използва силата на нервите във всекидневието и как да я контролира. Много често човек, който е мил, добросърдечен и любящ, раздава енергията си на всеки, който го повика, докато накрая се окаже с разстроени и изхабени нерви. И същият този човек, някога мил, добър и учтив, не може повече да продължава така, защото когато запасите от енергия са изчерпани, няма издръжливост, нито търпение да приема нещата спокойно. Тогава той става раздразнителен и объркан, уморен и проявяващ нетърпимост. Много често това може да се нарече злоупотреба с добротата, защото не винаги раздаването е това, което отговаря на нуждите на ежедневието. Понякога човек превръща в страст пилеенето на енергия в правенето на нещо или в непрестанно говорене. Тази страст може да достигне до степен, в която макар да е изгубил огромна част от енергията си, този човек продължава да намира удовлетворение в отдаването на още и още. В присъствието му другите се чувстват изтощени, защото докато той се опитва да отдаде и малкото, което му е останало, неговата раздразнителност и напрегнатост се стоварва върху тях; така те също се изнервят.

Нервното изтощение е причина не само за физическите болести – то води и до лудост. Една от основната причина както за физическите, така и за умствените заболявания са обтегнатите, изхабените нерви. И въпреки всичките си качества, въпреки желанието да направи добро и да постъпи правилно, човекът с изхабени нерви за своя изненада, греши, защото е изгубил самодисциплината си. Неговите висши идеали не могат да му помогнат, неговото отношение и етични принципи ще се окажат безполезни при липсата на сила на нервите, която дава всекиму способността да прави всичко онова, което трябва да прави в света.

Липсата на трезвеност също води до нервно изтощение. В този смисъл всички алкохолни и опияняващи средства поглъщат енергията на нервите, изяждат я. Някой може да попита какво удоволствие намира човек в подобни неща и отговорът е същият – това е страст, страст като всичко онова, което предизвиква моментно опиянение, което възбужда нервите, кара човек да се чувства по-весел в момента. Но в случая той зависи от нещо външно, а реакцията идва с отслабването на въздействието на упоителното средство. Тогава се чувства два пъти по-слаб и изтощен отпреди и има нужда от два пъти повече от същото, за да бъде отново толкова весел за няколко часа. Това продължава, докато вече няма власт над тялото и ума си, а става роб на средството, което взима. Само в такива моменти този човек има чувството, че живее, а през другото време е нещастен. Това става негов свят, рай, неговият живот. Всяко прекомерно чувство на страст и гняв, всеки стремеж към чувствени удоволствия и вълнение ограбва енергията, силата и жизнеността на нервите.

Освен това всяко въздействие, предизвикано чрез гласа, думите или пеенето, е родено от нервната сила. Цялата тайна на магнетизма е в нервите. Тайната на успеха на общественика, на човека, застанал на сцената или в концертната зала, е в неговата нервна сила. Онзи, който си е извоювал име на добър адвокат, винаги притежава тази сила, а тя е именно магнетизъм. Следователно признак за нормално здраве, физическо и умствено, е развиването на това въздействие, създадено от нервната сила, което завладява всичко.

Силата дава още по-голяма сила, слабостта води до още по-голяма слабост. Нормалното състояние на нервите ни помага да оказваме въздействие. Човек, чиито нерви са отслабени, дори и да има право, не може да го внуши на друг човек, защото му липсва сила. Затова дори и да е прав, той няма да знае какво да прави. Липсва му силата да действа, да защити правото си.

Добре познатата ни система, при която пациентите се държат в болници и в психиатрични клиники, всъщност ги прави пленници на болестта. Атмосферата и самата мисъл за това, къде са, ги кара да се чувстват болни. Колкото и ефикасно да е лечението, попадналият там човек получава впечатлението, че е луд, че нещо не е наред с ума му. Цялата атмосфера внушава това. Освен това ще е много по-мило от страна на обществото и семейството, ако направят така, че в подобни кризисни състояния хората да получават грижи от своето семейство и приятели, вместо да бъдат затваряни някъде, където всичко да им напомня за болестта. Самият аз съм виждал много случаи, в които роднини и приятели са се грижели за болния, оказвайки му много по-добра помощ от тази в болницата.

Естествено някой може да каже, че лечението изисква специално място, където има всичко необходимо, както и лекар, който да следи състоянието на пациента, и че в по-големите градове това е единственият начин да се помогне в подобни случаи. Да, така е, когато положението е трудно, но когато има възможност да се помогне, трябва да се помогне.

Много често нервните заболявания биват лекувани с лекарства. Не съществува обаче лекарство, което да помогне на нервите, защото нервите са най-естествената част от съществото на човека, онази част, която е свързана и с физическия свят, и с менталния свят. Те са централната част на нашето същество. Няма по-добър лек за нервите от природата, почивката и спокойствието, тишината, правилното дишане, правилното хранене и присъствието на човек, който да лекува с мъдрост. Ако последният разбира закона на средата и климатичните влияния, както и въздействието на хората върху такъв пациент, той може да го излекува.

Нервната енергия е нещо като батерия за целия механизъм на ума и тялото. В ментално отношение яснотата и доброто функциониране на нервния механизъм спомагат за това, да имаме ясни мисли, да задържаме мисълта си, да си представяме, да размишляваме и запомняме. А когато нервната система не е чиста, не помним, не разбираме, не можем да се концентрираме върху една мисъл – така започват да се проявяват различните състояния на умствено разстройство. За йогите нервната система в тялото представлява центрове. Различните центрове са точки в нервната система, чрез които изживяваме интуитивно, чувстваме, наблюдаваме.

Идва ред на въпроса откъде и как да си набавим нервна енергия. Нашите тяло и ум са акумулатор за тази сила, те са изградени от нея. Ние сме тази сила. Магнетизмът на човешкото същество е много по-силен от всичко друго на света. Няма скъпоценен камък, цвете, плод или каквото и да е друго, което да притежава магията, която има човека, стига да знае как да я запази, как да поддържа себе си в това състояние. Защото въпреки всички научни открития, свързани с радия, електроните и различните атоми, няма атом в света, по-сияен от атомите, изграждащи човешкото тяло, които го правят привлекателно не само за човешкото око, но и притеглят всички творения в природата. Конят служи на човека, камилата носи товара му, тигърът му се подчинява, слонът следва командите му. Но когато изгуби своя дух, все едно губи солта си, а както се казва в Библията: „Вие сте солта на земята, а когато солта изгуби своя вкус, с какво ще бъде осолена?” Когато тялото и духът на човека са по-сияйни от всичко друго, няма нещо, което да може да му даде повече дух. Самият той е дух.

От: „Лечението. Ментално пречистване и светът на ума“, Хазрат Инаят Хан, изд. „Шамбала“, 2012 г.
Снимка: Hazrat Inayat Khan playing a Vina, 1910, bg.m.wikipedia.org