На организма не му достига жизнена сила, за да сдъвче, смели, усвои и отдели прекомерната храна. Така в него винаги ще остане токсичен отпадък – и къде ще отиде той? Тази отрова се отлага, кристализира в ставите.“

(1895 ~ 1976) 

Годините не са виновни за болестите в ставите

Постойте на улично кръстовище и погледайте преминаващите, които накуцват. Крака, колене, бедра, гръбначен стълб и глава като че ли са сковани - няма свобода в движенията им. Вижте краката - като че ли с труд се повдигат, тромаво стъпват. Коленете като че ли изобщо не се сгъват. Твърде слабоподвижни са и бедрата. Гръбначният стълб е загубил еластичността си. Цялата еластичност и гъвкавост, която придава свобода на тялото, като че ли се е изпарила.

Цимент вместо смазка

Между движещите се стави в човешкото тяло природата е поставила и обилен запас от смазка, т.нар. синовиална течност. Погледнете кое и да е 10-годишно дете и ще видите с каква лекота то се движи. Защо? Предполагам какъв ще е отговорът ви: ,,Защото то е само на 10, а аз съм на 60. Аз не мога и да имам такава лекота на движенията, както на десетгодишен.“ А моят отговор е: ,,А защо да не може?“

Годините не влияят на количеството синовиална течност, която дава възможност на ставите ви да се движат леко и свободно. Съществува само една причина, поради която се сковават ставите ви - наличието на кристали от отровна киселина.

Вие не сте сковани, защото сте живели 40, 50, 60 или 70 години

Кристалите от отровна киселина могат да сковат подвижността на ставите ви, да ви направят вдървени и нещастни. Сега, когато пиша тази книга, съм на 85 години и се гордея, че имам по-голяма гъвкавост на ставите, отколкото хората, съобразяващи се с възрастта си. С лекота мога да правя различни упражнения на йога, да стоя на главата си. Малко хора в света могат да правят такива упражнения, без да се съобразяват с възрастта си. Не, природата не сковава човешките стави и, позволете ми да кажа, - движа се с лекотата на 10-годишно момче.

Как в организма се образуват кристали на отровни киселини?

В нашия организъм има 4 големи отделителни системи, които ежедневно изхвърлят отровите, запазвайки силите ни. В нас е заложено да ядем, пием и дишаме. Повечето хора ядат твърде много, повече по навик, отколкото от глад. Те през цялото време си мислят, че в определени часове трябва да се хранят. От моя многогодишен опит на терапевт зная, че такива хора, по правило, не са в състояние да смелят тези, т.нар., редовни хранения. И все пак те стабилно закусват, независимо от това дали са гладни или не, изяждайки при това шунка, яйца, торти, понички, желе, мармалад, сладки кифли, варени картофи, вафли, свински колбаси, кафе, чай, шоколад, хлебни изделия.

На организма не му достига жизнена сила, за да сдъвче, смели, усвои и отдели подобни закуски. В подобни случаи в него винаги ще остане токсичен отпадък -и къде ще отиде той? Тази отрова се отлага, кристализира в ставите. Това е бавен процес и са необходими много години неправилно хранене, за да се получи голяма концентрация на кристали в ставите, при което калциевите вещества заменят синовиалната течност и се появява болката.

Засягат се преди всичко ставите на краката. Кракът има повече подвижни кости от всяка друга част на тялото. Във всяко ходило има по 26 подвижни кости. И кристалите на отровните киселини имат, съответно, по-голямо поле за действие. И така подвижността на ставите в краката изчезва и вие оставате със сковани крайници (артрит). Това причинява големи мъки и беди:

Болката в кръста – проклятието на човечеството

Малко хора избягват солите или вкостеняването (липсата на гъвкавост, шипове) в гърба. Наблюдавайте как се навеждат хората на средна възраст, вижте изписаните на лицата им страдания, когато се изправят. Всеки ден те стенат от силните болки: „Ох, болният ми гръб...“. Но кристалите на токсичните киселини не се спират в кръста, те се издигат в гръбначния стълб, в плешките, В раменните и лакътни стави, в шията и даже в китките и пръстите. Някои хора са така „претъпкани“ с отровни кристали, че не могат дори да си свият ръката в юмрук. И всички смятат, че причината за това е съвсем ясна: „Всичките ми болки и страдания са защото старея.“. Но истинската причина за всичко са отровните кристали, които се отлагат в организма ви и лишават ставите от подвижност. Милиони болкоуспокояващи прахове вземат американците, за да се избавят от болките в ставите. Хиляди хора правят горещи минерални бани. Много, много начини се използват за лечение. Самият аз не страдам от това и не искам да възприемате съветите ми като задължително предписание срещу болките и сковаването на ставите. Но твърдя, че има път към облекчението.

Гладуване за пречистване на организма

Ако гладувате 24 или 36 часа, или от 3 до 10 дни, силите, които възстановяват здравето, започват своята работа във вашия организъм. Аз отново повтарям, че те прочистват и подновяват организма ви. Тази сила винаги е в нас. Ако преминете към пълно гладуване, използвайки само дестилирана вода, то вашата „жизнена сила“, обикновено използвана за сдъвкване, смилане, усвояване и изхвърляне, ще бъде използвана за прочистване на организма ви. Дълбоко вътрешно прочистване - физиологичен отдих, за да се натрупа „жизнена сила“ - ето това е сам по себе си гладът.

Сега да допуснем, че сте на 60 години, храните се три пъти на ден, независимо от това, дали го искате или не, и с това давате възможност на отровните вещества да проникват в ставите ви. В този случай гладът дава време на Природата и вътрешните сили на организма ви да разрушат и изведат вън от тялото токсичните кристали и вие не ще чувствате възрастта си.

Из: „Чудесата на гладуването“, Пол Брег, изд. „Колор Принт“, Варна, 1993 г.
Снимка: Paul Chappuis Bragg (1895-1976)