Целина, лимон, бъз, коприва, спанак и шипки лекуват пролетната умора ♥ Петър ДИМКОВ

„Пролетната умора се дължи на недостатъчно и еднообразно хранене през изминалите зимни месеци с храна, бедна главно откъм витамини, особено А, различните В витамини и С.“

~ Пролетна умора 

В края на зимата и в началото на пролетта (март, април и май) мнозина се оплакват от отмаляване, наречено пролетна умора. 

Причини. Дължи се на недостатъчно и еднообразно хранене през изминалите зимни месеци с храна, бедна главно откъм витамини, особено А, различните В витамини и С, а също и на неприродосъобразния живот, който повечето хора водят през зимата: живеят в затворени стаи, не се движат много, не дишат чист въздух и не излагат кожата си на открито. Обличат се с дебели долни и горни дрехи и не дават възможност на кожата си да диша. 

Признаци. Изразяват се в променливо настроение, чувство на умора, отпадналост, сънливост, намалена умствена и физическа работоспособност, намалено тегло, склонност към кръвоизливи, особено от носа и венците, намалена противоустойчивост към заболяване и трудно понасяне и на най-малкия студ, който през зимата е понасян леко. 

У децата се появяват същите признаци - те са бледи, тъжни, отказват храната, не играят и изглеждат нервни и уморени. 

Предсказание. Благоприятно - състоянието минава доста бързо. 

Предпазване. Налага се да се подобри храната в края на зимата, и то с повече зеленчуци (картофи, моркови, кромид лук, ряпа, гулия, кисело зеле, зелева чорба, доматено и пиперково пюре - приготвени по вакуумен начин, и др.), а също и плодове - ябълки, лимони, портокали, мандарини и шипков мармалад. Необходимо е често да се проветряват стаите и редовно седмично да се провеждат зимни излети - пеш, с шейни, кънки и ски. 

~ Лечение

1. Сутрин 20 минути преди ядене да се изпива сокът на 1 настъргана глава целина, върху която се изстисква сокът на 1 лимон и 2 пълни супени лъжици захар - кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се изстисква през кърпа и се изпива. 

2. Десет минути преди обяд и вечеря и 2 часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца - наполовина) отварка от: бъз (цвят) 100 г, бреза (листа), обикновена коприва (листа) и трънка (цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено ври 5 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус. 

Диета. Природосъобразна (безмесна) храна с повече пресни пролетни зеленчуци: коприва, лапад, киселец, спанак, зелен лук, зелен чесън, магданоз и други зелени листа. Суровите салати от маруля, зелен лук, млад спанак и радика, а също така прясното сирене или киселото мляко със зелен чесън са превъзходна храна, която премахва пролетната умора. 

След ядене да се изпива по 1 чашка от 50 г „домашно вино“ от сока на моркови, червено цвекло и ябълки по равни части. 

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие запарка от шипки (30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 600 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа). Пие се подсладено с мед и лимон по вкус. 

3. Вечер преди лягане: при запек - топла клизма с 500 г вода, последвана от разтривка на гръбначния стълб отдолу нагоре с памуче, натопено в камфоров спирт (1-2 пъти), коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина, отгоре - хартия и вълнен пояс, а на малкия мозък (на тила) - торбичка със сурови настъргани картофи, полети с 50 г прясно мляко; киснат 30 минути, изстискват се добре и леко се поръсват с царевично брашно; отгоре - шапка от чорап и така се спи. 

4. Сутрин - сух четков масаж на тялото 3-5 минути, последван от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания с толкова издишвания (вж. Домашна гимнастика - дихателно упражнение № 1). 

Избрано от: „Българска народна медицина“ Том 1: Природолечение и природосъобразен живот“, Петър Димков, изд. „Астрала“, 2001 г.
Изображения: DALL-E

7360 Преглеждания