„За всички хора без изключение, във всички времена най-полезната храна са житните храни, зеленчуците, бобовите и плодовете. Макробиотичното хранене променя състоянието на духа: човекът става спокоен, не го напуска доброто настроение, изчезват унинието, тревогата и агресията.“

(1884 ~ 1959)

Оздравяване с природна храна

~ Макробиотичното хранене

Несъмнено източната кухня е значително по-разумна и близка до природата от западната. По-голямото количество ориз, зелен чай, риба и млечни продукти са значително по-полезни от свинското и говеждото или тестените изделия. Но влиянието на запада все повече се разпространява и на изток и покрай традиционните японски блюда моите съотечественици в изобилие употребяват същото това свинско и говеждо дошли от Запада. А и в традиционната японска кухня покрай месото и рибата се употребява и голямо количество тестени изделия и продукти с животински произход, които не винаги са на сто процента полезни. 

В моето семейство имаше култ към храната – изобилието от храни и всевъзможни лакомства на масата се смяташе за нещо обикновено без което животът е немислим. Смятало се е, че обилното хранене е основа на здравето и мен като слабо дете се стараеха да ме хранят усилено и обилно. Но уви, увлечението по многообразните и обилни хранения не ми донесе полза. Тогава още не знаех, че моите любими блюда – парченца месо обвити в тесто и запечено свинско са вредни за мен. За мое щастие твърде рано започнах да чувствам, че предлаганата ми храна ме осакатява. Не ми оставаше нищо друго, освен да се обърна към древните учения за изцеляващо хранене и да се уча да си готвя сам. 

Открих, че в японските будистки манастири отдавна съществува особена система на хранене. Наричат я „Кухнята, която подобрява мисленето”. Такова хранене подобрява здравето не само на тялото, но и на духа – подобрява работата и организма и съзнанието, тоест зачита неразделната връзка между тялото и душата на човека. Тъкмо това ми трябваше. 

Продължих своите търсения и изясних, че в основата на това хранене лежи така наричаната макробиотика. На традиционната японска култура тя е известна отдавна. А самата дума „макробиотика” е заимствано от древногръцката философия от времената на Хипократ. Още в онези времена хората се замисляха как да превърнат храната в лекарство, как да се научат да живеят дълго и щастливо без да боледуват и да пребивават в благоприятно разположение на духа. Думата „макробиотика” може да се преведе като „голям живот”, „дълъг живот” или „пълнокръвен живот”. Може да се каже и така: макробиотиката е наука за това как да постигнем пълнокръвен живот като употребяваме „непокътнати” и цели, не подложени на насилие от страна на човека и не осакатени от излишна преработка природни продукти. 

Изцеляващите „непокътнати” продукти носят на нашия организъм мощ и сила на природата, носят здраве на тялото и сила на духа. Изцеляващото хранене влива в тялото Енергии на Живота, Енергии на Мирозданието, Енергии на Духа и прави единни и силни и тялото и духа на човека. Обичайната храна е само пренебрегване на телесните инстинкти и хранене на своя ненаситен егоизъм. Макробиотиката е развиване на своите истински висши физически и духовни способности. 

Неправилно би било да се смята, че макробиотиката е някаква диета или ограничаване на храненето. Не, съществува огромно множество от най-разнообразни макробиотични блюда. Не е задължително веднага да се отказвате от месото. Правете това постепенно, без да извършвате насилие над себе си и ще видите, че този преход ще стане по естествен начин: просто организмът при прехода на макробиотична храна сам ще престане да изисква месо. Не мислете, че ще се наложи да се храните само с невкусни каши. Трябва само да проявите фантазия и да се заинтересувате от различни начини за приготвяне на блюда. Аз открих, че освен кашите съществуват разни кремове и пудинги, запеканки и мусове, че блюдата от житни растения могат да бъдат печени, варени, сурови, запечени, приготвени с месо и по други начини. 

Макробиотичното хранене не трябва да бъде насилие над себе си – то трябва да носи удоволствие. Може би това ще стане не изведнъж, но постепенно организмът ще влезе във вкуса усещайки, че сега такова хранене за него е правилно и естествено. Макробиотичното хранене променя състоянието на духа: човекът става спокоен, не го напуска доброто настроение, изчезват унинието, тревогата и агресията. 

Макробиотиката е не само хранене, това е философия на живота. Философия, призвана да върне човека към Природата и да възстанови неговата изгубена хармония. В резултат от такова пълно преобразяване на човешката личност отстъпват даже тези болести, които се смятат за неизлечими. Неизлечими болести няма, повярвайте в това. 

Грешката на много хора е в това, че те чакат някой друг да дойде и да ги излекува. Не трябва да чакаме, че някой друг ще дойде и ще ви донесе нужното хапче, или ще ви направи нужната медицинска процедура и всичко ще мине от само себе си. Това е илюзия и самозаблуда. Да очаквате изцеление от друг е самоубийствено. Не трябва да чакате, пристъпете към собственото си изцеление самостоятелно още сега - без да се надявате на другите, без да се надявате на лекарства и операции. Оживете Изцеляващите сили вътре в себе си, влезте в диалог с тях, помолете ги за помощ, повярвайте в своите сили – вашето здраве е във ваши ръце. И болестите ще отстъпят. Започнете с правилното хранене. Организмът ще ви се отблагодари за грижите за него. 

Храненето е като движението – естествено свойство на всичко живо и един от най-важните закони на природата. Законът гласи: всичко, което постъпва в нашия организъм, трябва да бъде изпълнено с живителната Сила на Природата. От такава Сила са лишени медикаментите, затова те не носят на човека полезни за човека вещества. На живия може да помогне само живото. На Изцеляващата сила на организма може да помогне само Изцеляващата сила на Живота, която е в природата. 

На всички е известно, че без хранене няма живот. Но без всяко хранене ли? Не, само без онова хранене, което носи в себе си особен вид жизнена енергия. Та нали сам по себе си нашият живот е не нещо друго, а взаимодействие с най-различен вид енергии. Нито едно живо същество, като се започне с обикновената тревичка и се завърши с човека, не може да живее без да получава енергия от слънчевата светлина. Въздухът е огромен и бездънен кладенец на жизнена енергия, предаваща на Земята енергията на Вселената. Най-различни видове енергия излъчва и Земята. Човешкият организъм е създаден от Природата така, че може да преобразува всички тези енергии за свои нужди – да ги превръща в хранене, като преобразува енергията на кръвообращението, работата на мускулите, поддържане на жизнената дейност на органите и тъканите.

~ Какво ядем 

Ядем, за да живеем. А да живеем, значи да получаваме енергия. За да живее, човек трябва да получава енергия от четирите елементарни съставляващи, които поддържат съществуването на Земята на всяко живо същество, в това число и на човека. Това са съставляващи, които древните философи смятали за източник на всичко във Вселената: Четирите елемента – Земя, Вода, Огън и Въздух. Затова на нашия организъм са необходими и полезни само тези продукти, които носят в себе си енергиите на Земята, Огъня, Водата, Въздуха – енергиите на Живота. Продуктите, които не носят енергиите на Живота са „празните калории” и отровите. 

Задачата на храната е да ни дава енергията на Живота, да очиства организма, да го възстановява и лекува, да формира жизнено важни клетки. С това може да се справи само такава храна, която е изпълнена с енергията на слънчевата светлина, въздуха, водата и земята. Преди да изядете нещо, свикнете да се запитвате: самата Природа ли ми го е приготвила, или е създадено изкуствено? Когато започнем да си задаваме правилните въпроси, ние усвояваме науката за оздравяването и подмладяването. 

Защо толкова много зависи от храненето? Защото здравето на организма зависи от състоянието на кръвта. На всеки 10 дни кръвта в човешкия организъм се обновява напълно. На всеки 10 дни ние получаваме напълно нова кръв. И каква ще стане тя зависи само от нашето хранене. Съставът на кръвта се формира от веществата, които получаваме с храната. 

Значи достатъчно е само 10 дни правилно хранене, за да получим нова кръв, а с нея – ново здраве. За 10 дни с помощта на храненето вие ще можете значително да поправите своето здраве. Но ако след това се върнете към предишното хранене, с него ще се върне и предишната ви липса на здраве. Затова, връщайки си здравето за 10 дни, заедно със здравото хранене трябва и занапред да се придържате към вече приетия режим на хранене, за да бъдете здрави. 

На Изток винаги са смятали, че най-добрата храна е тази, която е с растителен произход. Това не означава, че храната с животински произход и храната, подложена на кулинарна обработка, не трябва да се употребява изобщо. Нея също можете да употребявате, но основно трябва преди всичко да консумирате именно житни храни. 

Основата на макробиотичното хранене са житните храни. Житните култури са най-здравата и изумителна храна за този, който иска да се сдобие с добро здраве. Това е изцеляващия небелен ориз, елда, царевица, пшеница, ечемик и трици от тези зърна. Можете да ги ядете във всякакъв вид и количество, но ако са варени – само с вода и само собственоръчно приготвени от вас. Изключение – хляб, ако не можете да го приготвите сами. Но хляб трябва да употребява само този, който е направен от натурални зърна, може и с трици. 

Ако пристъпите към оздравяване, то много добре е първите 10 дни или поне една седмица да се храните изключително със зърнени храни – ако това е невъзможно, поне предимно със зърнени. След това можете да започнете да добавяте към менюто си и други продукти. 

Преди всичко е необходимо да се добавят към менюто ви плодове и зеленчуци, но трябва да ги употребявате изключително според сезона! Употребата им през другото време е противоестествена и противоречи на Законите на Природата. Хранете се само с това, което е естествено точно за това време на годината. Желателно е те да бъдат отгледани именно във вашата местност и без никакви химически торове. Растителните влакна в храната са напълно необходими, за да функционира нормално храносмилателната система и организмът да получава необходимите му вещества. След това можете да добавите блюда от водорасли и бобови и продукти като орехи, печива и рибни блюда. 

Добре е 50-60 процента от храната ви да е от зърнени храни, 25-30 процента – плодове и по 5-10 процента - водорасли, бобови и допълнителни блюда: риба, орехи, десерти. Такива продукти като месо, птици, животински мазнини, млечни продукти, може да се употребяват съвсем рядко – само в особени случаи. 

За да не се превръща храната в отрова, а да е от полза за здравето, трябва да изпълнявате няколко правила на храненето, а именно: 

- Не яжте храна и не пийте напитки получени или обработени по промишлен начин и включващи в себе си продукти или вещества не с природен, химически или друг изкуствен произход. Трябва да изключите от храната си захарта и всичко, което е подлагано на консервиране, храните, съдържащи химически вещества, например оцветители, изкуствени подправки, освен сол. 

- Трябва да готвите само с растително масло и с вода, да солите с морска сол или с нерафинирана готварска сол. Предимно да използвате за приготвяне на храната керамични или стъклени съдове. 

- Първото ви хранене трябва да е не по-рано от обяд, последното – към 7 вечерта – тогава е физически най-благоприятно за приемане на храна. 

- Не пийте течности по време на хранене – поемайте течности само между приемите на храна. 

- Яжте с мярка – така, че стомахът да се запълни до около две трети от своя обем. При това ставате от масата с чувството, че бихте могли да изядете още толкова. Но това не означава, че сте останали гладни, защото гладът се утолява истински около половин час след храненето, когато храната започне да се смила. 

- Трябва дълго и внимателно да дъвчете храната, за да стигне тя до киселообразно състояние. Ако храната е наистина добра и необходима за здравето на организма, тя от дългото дъвчене ще стане още по-вкусна, а празната и вредна храна при дъвчене бързо губи вкуса си. 

- Да се окажете от всякаква храна и вещества и продукти, които оказват стимулиращо въздействие на нервната система – кафе, шоколад, чай, какао, лекарства, алкохол, тютюн. Стимулиращото действие на всички тези вещества е заблуждаващо – отначало повишава активността, а след това започва спад водещ до депресия. Чай можете да пиете само от натурални билки, а кафето напълно се изключва. 

Защо за всеки, който иска да бъде здрав е толкова важно да съблюдава всички изброени правила? Защото да ги съблюдава значи в своето хранене да следва Законите на Природата. 

Още Хипократ е казвал: „Нека вашето главно лекарство бъде храната”. А за да стане храната лекарство, тя трябва да бъде естествена, природна, тоест – най-приспособена за усвояване от още едно създание на Природата – човешкия организъм. Макробиотичното хранене на основата на житните култури е най-естественото за човека. Тази система на хранене е много древна – на почти 5 хиляди години. И през тези години е проверена не само от народите на Изтока. За всички хора без изключение, във всички времена най-естествената и най-полезната храна са житните храни, зеленчуците, бобовите и плодовете. Това е тази храна, към която човек по своята биологична природа е най-приспособен – храната, която носи на човека здраве и не става отрова, храната, от която човешкият организъм получава максимум полезни вещества, храната, която формира идеалния състав на кръвта, а значи – идеалното здраве. 

Храната на съвременния човек е далеч до съвършенството не само защото в нея преобладават продуктите с животински произход, но и затова, защото промишленото производство поставя на масата ни храната в силно преработен, следователно осакатен и уродлив вид – в този си вид храната е лишена даже от минимално количество от Енергията на Живота. А житните храни попадат на нашата маса основно като печива от рафинирано брашно също лишено от целебни свойства. Целебните свойства съхраняват само пълноценните житни храни не преминали промишлена преработка. Храненето предимно със зърнени храни е хранене в съответствие със Законите на Природата. 

Храната е един от начините за взаимодействие с обкръжаващия ни свят. Ние попиваме в себе си окръжаващия свят – намиращите се в него хранителни енергийни вещества, с помощта на храната. От това как взаимодействаме със света зависи нашето здраве. За да сме здрави, трябва да се храним с хармонична естествена храна.

От: „Оздравяване на съдовете и кръвта“, Кацудзо Ниши, изд. Паритет, 2010 г.
Снимка: Katsuzo Nishi (1884-1959), aikidosangenkai.org