„Хората, които прекарват малко на чист въздух, подлагат здравето си на сериозна опасност. Високото съдържание на кислород в кръвта помага да се понижат безпокойството и нервността, които са причина за множество физически заболявания.“

(1884 ~ 1959)

Енергията на въздуха

Когато се появяваме на света първото, което правим, е да вдишаме. Отивайки си от живота, ние спираме да дишаме. Животът на човека напълно зависи от дишането, от въздуха. Дишането е такава функция на организма ни, каквато са кръвообращението или храносмилането. Това е нещото, което ни е дадено от природата. Никой никога не ни е учил да дишаме – родили сме се и веднага сме започнали. 

Човекът може да диша и не много чист и пресен въздух – такъв въздух е достатъчен, за да живеете и да не умрете. Но за да бъдете здрав и преживеете дълъг живот такъв въздух не е достатъчен. За това е нужен чист въздух наситен с кислород. 

Веднъж си зададох въпроса – какво става в организма, когато не му достига кислород? А на съвременния човек непрекъснато не достига кислород. Затова не Природата е измислила дрехи за нас – измислил ги е самият човек. От Природата е било предвидено нашата кожа да бъде открита, за да диша. Човекът трябва да диша с цялото си тяло, с цялата си кожа. Вместо това съвременният човек работи в помещения, където има малко пресен въздух. Човекът яде изкуствено приготвена храна лишена от природен кислород, а значи, от Енергията на Въздуха. Всичко това принуждава клетките на човешкия организъм да изпитват кислороден глад, не им достигат светлина, въздух и кислород. 

Недостигът на кислород много често е предизвикан от лошата циркулация на кръвта вследствие увреждане и непълноценна работа на капилярите. В такъв случай количеството на постъпващия в организма кислород не е равен на количеството отделяна от организма въглена киселина. И организмът започва да се отравя от отровите и въглената киселина. Това може да стане причина за множество заболявания. Хората, които прекарват малко на чист въздух, подлагат здравето си на сериозна опасност. От недостиг на кислород могат да се получат всякакви болести. 

Но това все още не е всичко. Изследванията показват, че употребяваните от нас продукти отначало образуват в организма глюкоза, след това оцетна киселина, след това мравчена киселина и накрая се преобразуват във въглероден двуокис и вода. При недостиг на кислород вместо въглероден двуокис и вода в организма на човека се образува неорганична оксалова киселина – много вредно вещество. Тя образува соли, които практически не се извеждат от организма, отлагат се под формата на неразтворими съединения в клетките, тъканите, съдовете, образуват камъни, спомагат за възникването на болести на ставите, костичките на стъпалата, атеросклероза и други поражения на съдовете. Освен това недостигът на кислород води до образуването в организма на голямо количество окиси на въглерода, което е една от основните причини за възникване на много болести, в това число и рак. 

Кислородът играе важна роля в обмена на веществата, подобрява кръвообращението, помага по-добре да се усвоят хранителните вещества. Той помага да се очисти кръвта като не й позволява да се отравя и замърсява с отпадъци и вредни отровни вещества. Достатъчното количество кислород осигурява на организма възможност да възстановяване и укрепване на имунната система, тоест възможност да се получи по-голяма естествена защита от болестите. Освен това, той влияе успокояващо и едновременно с това стимулиращо на нашата нервна система. Обогатяването на организма с кислород е ключът към живота. 

Над 90% от енергията в организма се изработва благодарение на постъпването в организма на кислород. Колкото повече кислород получава човек, толкова повече жизнена енергия ще има. Нашата способност да мислим, чувстваме и действаме в много отношения се проявява благодарение на енергиите на кислорода. Недостигът на кислород в организма най-често обяснява нашата уморяемост. От недостиг на кислород с организма може да стане всякаква неприятност – от леко неразположение до сериозна болест. 

Ако имате малко енергия, причината може да бъде недостиг на кислород. Когато кислородът е малко, организмът взема мерки: запазва енергията като понижава нейното използване. В резултат организмът просто не ни дава възможност да използваме всичките си енергийни ресурси и вие не сте в състояние да си осигурите нито пълно физическо натоварване, нито да се заемете с пълна сила с работа. При най-малкото напрежение вие чувствате умора. 

Още един сериозен проблем: недостигът на кислород не позволява да се изведат от организма вредоносните микроорганизми и те свободно се размножават. Обогатяването на организма с кислород може да стане метод за изцеление. Обогатяването на кръвта с кислород помага да се изведат токсините от организма и да се удържат вредоносните микроорганизми и възбудители на инфекцията на безопасно ниво, защото те не могат да се размножават в кръв обогатена с голямо количество кислород. Този факт трябва да ви накара да обърнете внимание на това каква важна роля играе дишането върху здравето. 

Високото съдържание на кислород в кръвта също така помага да се понижат безпокойството и нервността, които са причина за множество физически заболявания. От недостига на кислород възникват и честите главоболия. И да се преодолее главоболието често помагат не таблетките, а няколко дълбоки вдишвания и издишвания на чист въздух. 

Кислородът избавя тялото ни от отрови. Това става с помощта на кръвоносната и лимфната системи. Токсините и отровите циркулират по тялото разнасяни от кръвта и се утаяват като в боклукчийска кофа в лимфните възли. Ако не бъдат изгонени от там, възлите започват да боледуват и отичат. Освен това оттам отровите попадат обратно в кръвта, която сама се отравя от тези отрови и започва да отравя целия организъм. Само дълбокото дишане на наситен с кислород въздух помага да се усили движението на кръв и лимфа, за да не се утаяват отровите в лимфните възли, а да се извеждат чрез органите за отделяне на организма. 

Но как трябва да дишаме, за да може кръвта, лимфата и целия организъм да се насищат с кислород и да се очистят от отрови? Разбира се, трябва да дишате чист природен въздух богат на кислород. Но това не е всичко. Трябва да дишате правилно. 

Избрано от: „Оздравяване на съдовете и кръвта“, Кацудзо Ниши, изд. „Паритет“, 2010 г.
Снимка: Katsuzo Nishi (1884-1959), виден японски инженер и учител по айкидо, създател на Система на здравето Nishi Shiki (1927 г.); aikidosangenkai.org