„За да живеем на физическия план, трябва да се обменяме със земята; за да живеем на астрален план, т.е. в сърцето, трябва да се обменяме с водата; за да живеем на ментален план, т.е. в ума, трябва да се обменяме с въздуха.“

Храненето на различните планове 

Кой не е забелязвал следното: когато човек се е нахранил добре, си казва: „Ах, животът е прекрасен!“ а когато няма какво да сложи в устата си, животът изгубва целия си смисъл!... Но оказвали ли сте се поне веднъж в положението да не можете да си набавите нищо за ядене? Повечето от вас - със сигурност не; тогава, няма как да разберете, няма как да почувствате с цялото си същество, че храната е основата, фундаментът на живота.

И тъй като храната е основата на живота, много е важно да обърнете внимание какво и как ядете. Няма да ви говоря подробно по този въпрос. Излизат все повече книги, които разглеждат различни хранителни режими, различни диети. Аз винаги се спирам на начина на хранене - и ще продължавам да наблягам на това. Въпросът за храненето е изключително обширен. Как да се храним? Всичко се заключава в това. Разбира, аз препоръчвам вегетарианството и едно здравословно хранене - да се избягва употребата на алкохол, химически обработени храни и особено - крайностите. Напоследък лекарите са обезпокоени, че хората консумират твърде много захар, твърде много сол, твърде много мазнини. Едно от първите качества, които трябва да придобием, е благоразумието, мярката. Ето защо не съм съгласен също и с онези, които отдават прекомерно голямо значение на диетите. Според някои трябва да се храним само със зърнени храни, според други - само с плодове, и т.н.; никога да не пием нито капка вино, чай или кафе. Не, това са крайности. Човек трябва да бъде разумен - това е всичко. Малко вино в изключителни случаи няма да навреди на никого - освен, разбира се, ако здравето на човека е силно разклатено. Що се отнася до кафето, то действа благоприятно на слънчевия сплит - и ако изпиете чаша кафе сутрин преди медитация, ще се почувствате стимулирани.

Но всеки сам трябва да открие, в зависимост от своя темперамент и здравословно състояние, от какво се нуждае. Колкото до мен, основната ми задача не е да ви съветвам в подробности в тази област - за това има други, много по-квалифицирани от мен. Все повече и повече хора сами стигат до въпроса за храненето, даже и в нашето Братство - и това е важно, но според мен от съществена важност е да се разбере, че този въпрос не се ограничава само до физическото тяло. Тъй като, ако физическото тяло има потребност да се храни, за да поддържа своето съществуване, същото се отнася и до сърцето, ума, Душата и Духа на човека - те също имат нужда да се хранят, и именно непознаването и пренебрегването на тази Истина водят до това, че хората губят смисъла на живота.

Животът не е нищо друго освен един непрекъснат обмен между Вселената и онзи малък атом, който всеки един от нас в известен смисъл представлява. Космичният живот се влива в човека, който го насища със собствените си еманации и след това го връща обратно на Вселената. Отново възприема този живот и отново го връща. Това е един постоянен обмен между човека и Вселената, който наричаме хранене, дишане, а също и любов. Животът е обмен между два свята; и този, който не се обменя - умира. За да живеем на физическия план, трябва да се обменяме със земята; за да живеем на астрален план, т.е. в сърцето, трябва да се обменяме с водата; за да живеем на ментален план, т.е. в ума, трябва да се обменяме с въздуха; за да можем да живеем в Душата и в Духа, трябва да се обменяме с Топлината и Светлината.

Но аз се питам: способни ли сте да разглеждате какво представлява всъщност процесът на хранене в космически мащаб: човешкото същество, което намира в различните области и сфери на пространството храна, подходяща за различните му тела. Опитайте се да разберете - и ще започнете да чувствате Вселената като една безкрайна, необятна симфония. 

Идеята за храненето не бива да се ограничава единствено до физическия план. Да ядем – това още не е достатъчно. Доказателството - колко хора ядат по два, три, четири пъти на ден, а се оплакват: „Не се чувствам добре, нещо съм неразположен“. Виждате - все пак е въпрос на разположение! Не може да стане от масата - винаги е въпрос на нагласа, на разположение!...

Храненето трябва да бъде на първо място, но на всички планове - да се осъществява обмен не само с плътния, материалния план, но също и с фините сфери на Вселената. Само че, за да може този обмен да се осъществява, трябва пътищата, каналите за обмен да бъдат свободни. Когато каналите са запушени, циркулацията се осъществява зле и се появяват разстройства - енергиите се блокират. Също като запушени тръби - те трябва да бъдат отпушени. Но как? Чрез пречистване. На физически план, когато възникне някакво подпушване в организма, се прилага пост, приемат се слабителни, правят се клизми. На психичен план тези блокажи се отстраняват чрез пречистване.

Молитвата, медитацията, екстазът също представляват начин на хранене. Благодарение на тях, вие вкусвате Небесна храна - амброзията, храната на Безсмъртието. Това е нематериална храна, но за алхимиците тя е съществувала също и на физическия план и са я наричали еликсирът на безсмъртния живот. Да, може да се каже, че тази храна съществува на физическия план - Слънцето я излъчва и разпраща из цялата Природа. Когато през пролетта и лятото ходим всяка сутрин да посрещаме изгрева на Слънцето, това е именно за да успеем да попием от тази квинтесенция на живота, тази амброзия, която Слънцето разпраща из Вселената и частици от която получават скалите, растенията, животните и хората. Но тези частици, които всички живи същества улавят несъзнателно, хората трябва се научат да ги улавят и възприемат съзнателно от този флуид, който представлява Огънят - слънчевата светлина.

В новата култура, която идва, хората ще се научат как да се хранят с тези фини частици. Знам, че мнозина от вас ще се учудят, чувайки подобни неща - но въпреки това, този нов начин на хранене ще навлезе в естествения порядък на нещата. Не трябва да се задоволяваме само с твърда храна, защото тя винаги оставя отпадъци, които в крайна сметка водят до под- пушване и натравяне на организма. Ако се храните със светлина, не остават отпадъци - само светлината не оставя отпадъци, тъй като е чиста, без никакви примеси. Когато горите дърва или въглища в печката, трябва на следващия ден, преди да я запалите отново, да изхвърлите пепелта. Същото се отнася и за организма. Ако, след като сте яли и пили, не изхвърлите отпадъците, ще умрете. Източникът на болестите са някои от отпадъците, които не сте успели да изхвърлите. Да, може да дефинирате болестта като вещества, които организмът не е успял да отстрани. Докато здравето е резултат от толкова бързи и фини преобразувания, че никаква нечистота не остава в организма.

Когато се научите да възприемате и усвоявате тази чиста квинтесенция, която Слънцето изпраща, ще почувствате как здравето ви се подобрява, умът ви се прояснява, сърцето ви се разширява и волята ви се усилва. Ще кажете: „Да, но аз съзерцавам Слънцето от месеци и години без никакъв резултат!“. Това е, защото не сте умеели да го правите както трябва. Резултатите зависят от начина, по който вършите нещата, а не от употребеното време. Всеки път, когато успеете да възприемете няколко глътки от този неизчерпаем източник - Слънцето, ще усещате как във вас се извършват изключително благотворни промени.

Из: „Хармония и здраве“, Омраам Микаел Айванов, изд. „Авир“, 2014 г.
Снимки: Omraam Mikhaël Aïvanhov - Spiritual Master