Изпитани съвети за оздравяване на кръвта и съдовете от Кацудо Ниши (1884 ~ 1959), създател на прочутата Система на здравето, помогнала на хиляди хора да победят инфаркта, атеросклерозата, инсулта, варикозното разширение на вените и множество други заболявания. 

(1884 ~ 1959)

Нарушения на кръвообращението 

На човека с нарушено кръвообращение обикновено му отичат краката, мръзнат крайниците, случват се пристъпи на световъртеж. Причини: в еластичните стени на артериите се образуват отлагания – най-често на калций и мазнини и това предизвиква стесняване на кръвоносните съдове. При това вените се разширяват от недостиг на хранителни вещества. Клапаните на вените се справят зле със своите задачи и възниква обратно протичане на кръвта, в резултат на което поради излишно налягане се препълват различните разклонения на вените и те некрасиво изпъкват върху кожата. Освен това кръвта прониква в околните тъкани през изтънените стени. 

При това заболяване помагат пресни сурови плодове и ягоди, особено със синя и червена окраска. Витамин С, попадайки в артериите, разтваря вредните отлагания, които се преобразуват във вещества лесно извеждани от организма през органите за отделяне. 

За да избегнете нарушения в кръвообращението и да се избавите от неговите последствия, трябва няколко пъти на ден да ядете сини и червени плодове и ягоди, както и цитрусови плодове, ябълки и кайсии. 

~ Разширени вени 

Ако вените са много силно поразени вследствие на това, че техните клапани не се справят със своята работа и възниква обратен ток на кръвта, то изпод кожата, най-често по краката, започват да излизат прекомерно разширени, криволичещи и удебелени вени със синьо-виолетова окраска. Това става поради лошо снабдяване с хранителни вещества на стените на кръвоносните съдове и повишено налягане във вените на краката. За да не се разширяват вените, трябва да усилвате стените им с помощта на витамин С и други полезни вещества, съдържащи се в меката част на пресните плодове. Препоръчва се и да употребявате лук и чесън. Лукът и чесънът противодействат на образуването на вредни вещества повишават способността на кръвта да се съсирва, увеличават течливостта на кръвта и пречат на разширяването на вените. Желателно е също така в рациона да има продукти богати на полезни за кръвта вещества – мед и ябълков оцет, както и плодове: краставици, спанак, моркови, банани, стафиди, зеле, цитрусови, бобови, домати. За да бъдат съдовете еластични, а не крехки, за да не губят способност да се съкращават и разширяват, трябва да употребявате бобови, зеле и цветно зеле, цвекло и гръцки орехи. Морските водорасли, морското зеле, чесъна, аспержите, морковите, зелето, динята, фасулът прекрасно спомагат за очистване на кръвта и позволяват лесно да се разложат и извеждат от нея страничните продукти и вещества. Нормалният състав на кръвта и храненето на съдовете осигуряват ориза, пшеничните трици, зелените зеленчуци, ябълките, суровите домати, зеления грах. 

~ Сърдечно-съдови заболявания

При такива болести хората чувстват главоболие, умора, сърдечни болки, липса на апетит. Причините могат да бъдат различни – от нервни разстройства до инфекции. Най-често към сърдечно-съдови заболявания водят нездравия начин на живот и неправилното хранене. 

Да се избавите от тези болести ще ви помогне правилното хранене, тоест преобладаващата употреба на сурови зеленчуци и плодове и ограничението на животински мазнини. Така можете да предотвратите атеросклерозата и свързаните с нея нарушения в системата на кръвообращението Съчетайте правилното хранене с гимнастика и специални вибрационни упражнения описани по-горе. Това не само влияе благотворно на сърцето и системата на кръвообращението, но спомага и за подобряване на обмена на веществата в клетките на организма тъй като усилва действието на витамините. Бягане в тръст 5 минути увеличава ефективността на витамин С около 15 пъти. Затова преди изпълнението на упражнения се препоръчва да се изпие чаша сок или да се изяде една ябълка. 

~ Главоболие

Главоболието често се предизвиква от спазъм на кръвоносните съдове. Отначало се стесняват артериите хранещи мозъка, в резултат на което се нарушава неговото кръвообращение. След това съдовете на мозъка се разширяват и разтягат, при това се увеличава тяхната проницаемост и кръвта постъпва в съответните тъкани. Хората, страдащи от главоболие, най-често стават жертва на нарушен обмен на веществата, в резултат на което в кръвта и тъканите се образуват вредни вещества предизвикващи главоболие. 

При главоболие ефективно действат витамините, които предотвратяват образуването на тези вредни вещества. Ако употребявате месо и не можете съвсем да минете без него, въздържайте се от месо поне в течение на един месец и в краен случай го заменете с риба, а по-добре преминете на плодове и зеленчуци. 

~ Повишено кръвно налягане

Основни причини – слабо подвижен начин на живот и излишно тегло. Причина може да стане и повишената употреба на готварска сол. За повишаване на кръвното налягане спомага и прекомерната употреба на белтъци с животински произход. При повишено налягане трябва да преминем на употреба на сурови плодове и зеленчуци. Полезно е да се пие смес от сокове по половин чаша 3-4 пъти дневно – от моркови, ябълки, цвекло, сок от сурови картофи, зеле или други пет вида зеленчукови сокове. 

~ Понижено кръвно налягане

При понижено кръвно налягане хората често чувстват умора, изтощение, страдат от пристъпи на световъртеж, повишена чувствителност към изменението на времето, сънливост, бледност на кожата. Причина – недостиг на движение, нервни претоварвания, недостиг на хранителни вещества в кръвта. Голяма помощ оказва отказът от бял хляб и включването в своя рацион на хляб само от грубо смляно брашно, с трици. Полезно е ежедневно да изпивате пресен сок от 1-4 лимона смесен с топла вода. 

~ Малокръвие

Тази болест се характеризира с нарушаване състава на кръвта и понижаване нивото на хемоглобина. За подобряване състава на кръвта трябва да употребявате праскови, кайсии, тиквички или тиква, мед. Ежедневно в течение на няколко месеца да пиете 1-2 супени лъжици смес от сокове от цвекло, моркови, репички. 

~ Студени ръце и крака

Това явление говори за забавяне движението на кръвта по съдовете и повишаване на нейната лепкавост. В резултат се понижава температурата на крайниците, настъпва прекомерното им охлаждане, забавят се всички химически процеси, поради което се натрупват отрови, които не се извеждат с нужната интензивност, замърсяват се клетките, нарушава се тяхното хранене, което води към по-сериозни болести. В този случай правилно ще бъде това хранене, което поддържа нормален състав на кръвта, тоест необходимите плодове и зеленчуци богати на най-разнообразни полезни вещества и витамини – никаква слабост в храненето. Освен това за излекуване от този недъг трябват и физически упражнения.

Избрано от: „Оздравяване на съдовете и кръвта“, Кацудзо Ниши, изд. „Паритет“, 2010 г.
Снимка: Katsuzo Nishi (1884-1959), aikidosangenkai.org