„От малкото храни, които са ни останали на планетата, има само една група, която може да ни осигури по-дълъг живот - плодовете.“

За животворящата сила на плодовете, споделено от прочутия Антъни Уилям, спечелил доверието на милиони хора по света с точността на поставените от него диагнози и ефективността на лечебната си практика.

Плодовете като извор на младостта 

Помислете върху следното: в глобален мащаб ние консумираме по-малко плодове и повече протеини и мазнини от когато и да било. Продължителността на живота спада правопропорционално на намаляването на консумацията на плодове. Това не е съвпадение. Дълголетието е широко обсъждана тема в момента. Всеки иска да узнае тайната как да живее по-дълго. И в същото време хората са заслепени от пропагандата против захарта, която им пречи да видят истината. От малкото храни, които са ни останали на планетата, има само една група, която може да ни осигури по-дълъг живот. Вероятно вече се досетихте коя е тя - плодовете. Болестта на Алцхаймер, деменцията, загубата на паметта и неврологични заболявания като болестта на Паркинсон и амиотрофичната латерална склероза могат да бъдат предотвратени чрез яденето на плодове. Плодовете не само предотвратяват тези болести, те предотвратяват и оксидацията - процеса, който провокира стареенето. Това е същият процес, при който килограм прясно нарязано месо покафенява след продължително излагане на кислород. Същият процес кара и мускулите ни да дегенерират с възрастта. По същество, ние всеки ден се оксидираме по малко, - освен ако не вземем мерки срещу това. А най-добрият начин да го направим е да ядем много антиоксиданти, които се срещат в най-голямо количество и разнообразие в плодовете. Антиоксидантите в плодовете могат дори обърнат процеса на стареене. 

Най-могъщият плод на планетата са горските боровинки. Науката все още не е изучила техните лечебни и адаптогенни свойства. Те са най-богатата на антиоксиданти храна. Могат да предотвратяват болестите и да обръщат техния ход. Боровинките са най-полезната за мозъка храна, която съществува. Може да ги откриете на щанда за замразени плодове в местния супермаркет. Но не бъркайте горските боровинки с техните култивирани братовчеди. Те растат на по-високи храсти и макар да имат хранителна стойност, изобщо не могат да се сравнят с горските боровинки, които растат на по-ниски храсти. Всяка една от тях съдържа хилядолетна информация за човешкото оцеляване. Всяка една влива мъдрост в тялото и ни помага да се адаптираме към промените на днешното време. Затова, ако искате да изглеждате и да се чувствате по-млади, яжте горски боровинки - както и грозде, сини сливи, портокали и други плодове. Ние имаме определен брой хранения през живота си. Средностатистическият човек със средна продължителност на живота (която вече е по-малка отпреди) се храни приблизително 80 000 пъти. И тъй като плодовете все повече губят популярност, само в около 10 000 - най-много в 15 000 - от тези случаи, ако сте късметлии, ядете плодове. И ако не компенсирате със зеленчуци, значи, изпускате страшно много възможности да си набавите безценни нутриенти. Ако желаете здраве и дълголетие, ще се стремите всяко ваше хранене да бъде пълноценно. А един от най-добрите начини да постигнете това е да ядете повече плодове и да не се поддавате на конспирациите срещу захарта. Плодовете са истинският извор на младостта. 

~ Сприятелете се с плодовете 

Ако бяхте заточени на пустинен остров и принудени да се храните единствено с яйца, пилешко или говеждо, до момента в който дойдат да ви спасят - да речем, след две години, здравето ви ще бъде истинска развалина. Ще страдате от крайна форма на ацидоза (не само на една, а на всички телесни системи), ако изобщо сте оцелели. И в същото време, ако сте заточени на същия остров и разполагате само с авокадо, папая или банани, в края на двегодишното ви изгнание здравето ви ще бъде не просто добро, а направо цветущо. Ако не ми вярвате, накарайте някой да го изпробва! Старата поговорка „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“ ненапразно възхвалява един плод. Никой не казва „Едно яйце на ден държи доктора далеч от мен“, „Един котлет на ден държи доктора далеч от мен“ или „Една пилешка пържола на ден държи доктора далеч от мен“. С това не искам да кажа, че не бива да ядете пилешко или говеждо, а просто че плодовете са изворът на здравето - и това се знае отдавна. Някои хора ядат по една ябълка на месец, което е крайно недостатъчно, но поне е нещо. Много от нас целогодишно имат достъп до пресни плодове - плодове, които имат силата да предотвратяват и лекуват болестите, да подслаждат дните ни, да ни зареждат с енергия и да ни даряват живот. Както вече споменах, повечето модни тенденции в сферата на здравето не добиват популярност, защото са ефективни. Една от тях е убеждението, че всички видове захар са еднакви - заблуда, която бързо набира скорост и вече е настроила много лекари против плодовете. Ако тя продължава да се разраства с това темпо, скоро плодовете може да бъдат забранени. Ще се наложи да маскираме малиновите си храсти, за да не бъдат конфискувани, или да се крием в килера, за да си хапнем малко сини сливи. Ако приятел или лекар ви каже, че трябва да избягвате плодовете, спомнете си какво прочетохте тук. Хората не ca виновни, че разпространяват погрешна информация - те просто са жертви на популярна модна тенденция. Преценявайте сами за себе си и не се поддавайте на масовите заблуди. Сега вече знаете истината.

Избрано от: „Лечителят Медиум“, Антъни Уилям, ИК „Хермес“
Изображения: DALL-E