„Без възстановителен сън, тялото и емоцията се изтощават драстично. Психичните заболявания често се причиняват или се задълбочават, когато безсънието надделее.“

 

(Asleep, c1900, by Carl Holsoe)

Възстановителен сън 

(Враговете, на които не прощаваме, ще спят в нашето легло и ще нарушават съня ни.)

Възстановителен сън е този, който обновява физическата и психичната енергия. Той е дълбок, отпускащ, приятен. Това е сънят, който поддържа спокойствието и стимулира интелекта. Щастливият живот започва с щастлив сън. Който се радва на възстановителен сън може да подобри до 50% от интелектуалния си потенциал:

- изобретателност
- деликатност
- усвояване на информацията
- концентрация

Много инциденти и погрешни решения произтичат от липсата на възстановителен сън. Сключи мир с леглото си. Ако пренебрегваш съня си, рушиш спокойствието в живота си.

~ Прекален разход на мозъчна енергия

Веднъж чух един мъж да коментира в асансьора, че през деня непрекъснато му се спяло и не знаел защо. Извиних се, че се намесвам, и го попитах дали страда от безсъние. Той отговори отрицателно. Тогава го попитах дали успява да укроти мислите си, Той каза, че мислите му бушували в главата. Ето, това е причината, отговорих му аз. Обърканите мисли крадат от енергията на мозъка. Хората не си почиват, дори когато спят. Ако се претоварваме с интелектуална работа, сънят не може да възстанови изразходената енергия.

~ Сънят и здравето

Ти може да си скаран с всички, но никога не се карай със съня си. Без възстановителен сън, тялото и емоцията се изтощават драстично. Не е възможно да се чувстваш добре, без да спиш добре. Психичните заболявания често се причиняват или се задълбочават, когато безсънието надделее.

Качеството на съня определя дали ще бъдеш приятен, поносим или нетърпим човек. Сънят се отразява и на това, дали си експулсивен или импулсивен. Хората, които страдат от безсъние, се дразнят дори от собствената си сянка.

~ Предупреждение към възрастните: Безсънието блокира интелекта

Безсънието разрушава спокойствието. То води до нервни кризи, които блокират паметта и човек започва да действа инстинктивно, без да мисли, като животно. Най-големите престъпления на човечеството са извършени в първите тридесет секунди на нервните кризи. Най-големите грешки също се допускат в този интервал. Нужни са само няколко секунди, за да нараним сериозно някого. Знаеш ли какво трябва да правиш, когато си напрегнат? Да мълчиш.

~ Предупреждение към младите: интернет руши съня

Милиони младежи са обсебени от интернет и така рушат най-хубавите години от живота си. Те не си доспиват. Някои получават психични отклонения и правят опити за самоубийство. Много млади хора ползват интернет в среднощните часове, защото тогава е по-евтино. Но в бъдеще ще си платят скъпо. Възможно е да станат несигурни, раздразнителни, без настроение, без цели, без хъс. Сърфирайте, но внимавайте, да не се удавите. Трябва да спите поне осем часа на денонощие.

~ Не води враговете си в леглото

Помисли за това! Не всеки сън е възстановителен. Пренесеш ли проблемите си от работата в леглото, ще предадеш спокойствието си. А когато и враговете ти легнат с теб, става още по-лошо. По-лесно е да им простиш, даже и да не заслужават. Направи го за себе си. Много хора се плашат и без да са гледали страшни филми. Когато си легнат, мислят за толкова проблеми, че вече преживяват истински ужас. В психиатрията прошката се приема като енергия на силните, а обидата - на слабите. Какъв си ти?

~ Съвети за добър сън

Сънят започва през деня. Не носи света върху плещите си. Отсявай проблемите. Работи с радост. Чети приятна литература. Храни се най-малко един час преди лягане. Избягвай да включваш телевизора половин час преди сън. Какво да се прави при безсъние? Опитай се да се отпуснеш. Ако не успееш, стани, защото безсънието „мрази“ леглото. Прочети нещо, дори това да е опаковката на някое лекарство. После се отпусни и пак легни. Ако безсънието те преследва няколко дни, потърси лекар. Безсънието внася хаос в качеството на живота.

От: „Десет закона на щастието“, Аугусто Кури, изд. „Кибеа“, 2006 г. 
Картина: Asleep, c1900, by Carl Holsoe; chinaoilpaintinggallery