„Жените, които са вечно недоволни от живота си и не намират сили за помирение, остаряват рано.“

(Картина на Владимир Димитров – Майстора)

За младостта, красотата и здравето

В „Делникът на лечителя“ видяхме, че колкото и да е претрупан с работа, Петър Димков е винаги чист, спретнат, добре облечен, избръснат. Поддържа се така още от кадетските години, военната дисциплина му е помогнала да затвърди тези порядки, да ги направи почти инстинктивни, но по-късно сам, със своя си ум, ги е одобрил и узаконил. И ни казва така: „Трябва да имате ред във всичко, ред при лягане и ставане, ред при ядене, ред при работа, ред при физически упражнения. Всичко да се върши навреме и да отнема толкова време, колкото е потребно, за да бъде направено добре и основно без пресилване, съгласно правилото, което трябва да се запечата в ума ви: Всяко нещо навреме и време за всяко нещо!“.

Когато пише тези неща, Димков е млад, здрав, жизнен, енергичен. Намира се в средата между четирийсетте и петдесетте си години, наскоро се е освободил от болести и недъзи, подмладил се е. С жена си имат много приятели, все интелигентни хора; жените, които ги заобикалят, са образовани, еманципирани, свободолюбиви. И те, както и младата му съпруга, подтикват своя така изкусен по въпросите на здравето приятел да вземе отношение, да се произнесе и по въпросите на красотата. Разбира се, той няма да ги разочарова, без изобщо да се налага в името на нещо да се отклонява от своята теория. Дори в името на красотата.

„За да бъде една жена красива, тя трябва да бъде преди всичко здрава, със здрав и весел израз на лицето, който е в пълна зависимост от общото здравословно състояние на тялото. А за да бъде здрава, трябва да спазва природосъобразен живот. В болната кожа няма красота. Благодарение на болната кожа могат да останат незабелязани най-красиви форми тогава, когато нежната, гладка и здрава кожа най-често прикрива някои несъвършенства на формите. Ето защо кожата се явява най-важният фактор за красотата и най-важните заболявания, нарушаващи красотата, са тези на кожата. Първото условие обаче за една хубава и здрава кожа е правилната обмяна на веществата и редовното излъчване на сокове от страна на вътрешните жлези на организма. А това се постига с природни, естествени средства. Преди всичко с помощта на плодовете, които съдържат минерални вещества и витамини. Освен това плодовете не съдържат почти никаква готварска сол. Най-здравословна е онази храна, която съдържа много малки количества готварска сол. Затова именно е препоръчително един ден в седмицата да не ядем нищо освен плодове и зеленчуци. По този начин се избягва претоварване на организма с вредни вещества, които проникват в него с прекомерната храна. А също така се пречиства организмът от натрупаните в него отрови, токсини и прочее. Най-богати с витамини са френското грозде, лимонът, портокалът, зелените чушки, суровите домати. Много е добре вечер преди лягане да се изпие една чаша сок от домати.

Съсипана от вътрешни причини, кожата не лови нищо. Ето защо вътрешните средства са много и много по-важни от външните. Душевната хигиена се състои в едно сравнително нормално и уравновесено отнасяне към условията на живота ни и спокойно приемане на несгодите, които животът ни поднася. Жените, които са вечно недоволни от живота си и не намират сили за помирение, остаряват рано. Вместо да се окайват и самоизяждат, те биха могли да помислят как по-добре да организират живота си при тези условия, които съдбата им е определила. Жените, които успяват да избегнат гнева, злобата, завистта, мъчно остаряват. Важен фактор за поддържане на душевното равновесие и спокойствие е редовният сън.

Искаме ли сега да се подмладим, достатъчно е да се върнем назад към природата, т. е. да се подчиним и следваме малките физически природни закони: да подбираме здрава, чиста, предимно растителна храна, която чрез систематически дихателни гимнастики да свържем с животворящия елексир  кислорода, и с редовния сън (лягане между 22 и 23 часа в проветрена спалня)  еднички пазители на истинската естествена красота. От това тенът става розов, очите добиват блясък и се избягва прекомерното затлъстяване или слабост. Освен това полезно е винаги да се мисли за бъдещето, за да не се остарява никога. За жената не трябва да съществува мисълта, че някои развлечения не са подходящи за нея. Полезно е след обед и вечеря да изпива по една чашка доматен сок или чай от исландски мъх.

За регулиране на храносмилането и изчистване на храносмилателния канал препоръчва се сутрин на гладен стомах да се изяждат по пет-десет сини сливи или три-шест смокини, от вечерта накиснати в чаша студена вода, след което да се изпие водата им. Преди лягане се пие сок от плодове или от сурови моркови, или дестилирана вода – по една-две винени чаши. И най-после да се спазват следните правила:

1. Не се сърди никога, не се ядосвай с много грижи, не се карай с никого, пък дори и с мъжа си. 

2. Колкото повече можеш се смей, и то искрено, от сърце; търси шеги, прекарвай дълго време в компания с духовити и весело разположени хора, чети хумористични списания и вестници и наблюдавай комичните страни на живота.

3. Не яж нито един залък повече от това, което е достатъчно на човек да се нахрани.

4. Често се къпи в хладка вода  35 градуса по Целзий, пет-десет минути след къпане ходи пеш и прави гимнастика.

5. Не се плаши от слънцето и въздуха, оставай повече на свободен простор, вън от градския прах и пушек.

6. Не се страхувай от раждане, защото истински здравата жена се разхубавява от това.

7. Хвърляй често поглед към огледалото. Трябва добре да опознаеш себе си и да поправиш навреме всяка най-малка грешка във външността си.

8. Силна воля и правилен избор за начина на живота завладяват и унищожават грозните страсти.

9. Трябва да желаеш да бъдеш млада и ще го постигнеш.

10. Жената трябва да прави добро впечатление на всички, не само на мъжа си, но и на приятелите и неприятелите си, на кондуктора в трамвая и на просяка на улицата.

11. Тайната на вечната младост и красота се крие в здравето. Болният никога не може да бъде красив. А тайната на здравето е умереност във всичко; не прекалявай в нищо, дори и в най-необходимите неща. 

Ако жената иска да бъде привлекателна, трябва сама да се стреми да бъде такава.

Избрано от: „Чудесата на Петър Димков“, Яков Янакиев, изд. „Милениум“, 2009 г. 
*Картина на Владимир Димитров – Майстора