За силата на самолечението, споделено от италианския специалист по хиропрактика д-р Манчини, президент на университета „Паркър“ в Далас, Тексас. 

(The walk falling leaves, by Vincent van Gogh)

Грижата за себе си е сърцевината на излекуването

Здравословните проблеми, болестите и болките не са непознати за повечето хора, но мнозина предпочитат да не са чували за тях. А още повече са желаещите да започнат нов живот, благословени със способността да не страдат от болести, да имат повече енергия и да се радват на цялостно по-добро състояние.

Възможно ли е обаче? Не е ли прекалено късно, дори да се опитва? Да, възможно е... и не е прекалено късно. Но не си правете труда да търсите отговорите в бързо променящата се и неприятна среда за „грижи за болните“. Те не са там. Отговорите са във вашето тяло. Точно така. Тялото ви е създадено със способността да се самолекува – забележителна система за корекции и възстановяване, която действа неотстъпно ден след ден, – подобряването на способността му да се лекува само е под ваш контрол.

Ала повечето хора не осъзнават напълно, че тялото притежава такава невероятна способност да се самолекува, главно защото конвенционалната медицина не прави почти нищо, за да подпомага този потенциал, а вместо това твърди, че здравето идва отвън навътре, а не отвътре навън. 

Всеки от нас е различен в много отношения – физически, емоционално и духовно – и когато става въпрос за грижите за здравето, има уникални потребности. В идеалния случай лечението би трябвало да се основава върху нашите индивидуални особености, но медицинската наука предпочита да третира болестите със стандартни начини на лечение, вместо да лекува целия човек.

В наша втора природа се е превърнал навикът да тичаме при лекаря след появата на симптомите и да вземаме рецепта за лекарство, което може да подейства, но може и да не подейства. Искаме да бъде третиран симптомът и дори не осъзнаваме, че всъщност трябва да се отстрани причината, която лежи в основата му. Често, ако не и изцяло, прехвърляме по-голямата част от решенията на лекаря. Всичко това поражда зависимост и омаловажава личната ни отговорност към постигането и поддържането на добро здраве.

Зависимостта не е най-добрият път към здравето и самолечението. От нас като индивиди зависи да поддържаме и пазим здравето си. Статистиката доказва тезата ми: здравната система влияе само на около 10% от резултатите за здравето ни; останалите 90% се определят от начина на живот и избора, който правим, как и къде живеем. Професионалистите в здравната сфера имат малък контрол над тези неща, но не и ние! И моята мисия е да помагам на хората по целия свят да осъзнаят, че здравето и излекуването им са тяхна отговорност.

За щастие, много хора се интересуват дали има по-добър начин да запазят здравето си. Дали има по-добър начин да оздравеят? Дали няма нещо още по-добро? Отговорите са „да“, „да“ и „да“. Докато четете следващите глави, ще осъзнаете, че вашето здраве идва отвътре, а не отвън. Приемете ли веднъж тази концепция, ще пожелаете да превърнете самолечението в действащ принцип в живота си.

Съществуват много простички неща в начина на живот, които помагат на тялото да се лекува самo. Ето няколко примера:

Физическата активност води до самолечение. Представете си, че през хубав ден седите в затворено помещение и гледате телевизия. Същевременно се чувствате уморени, дори депресирани. Затова станете, изключете телевизора и излезте да се разтъпчете. В началото навярно ще ви е трудно, но колкото повече ходите, толкова по-добре и изпълнени с повече енергия ще се почувствате. В мозъка ви ще започнат да циркулират вещества, които подобряват настроението. Сърцето ви ще укрепне. Метаболизмът ви ще се ускори. И тези ефекти ще продължат поне 48 часа след това. Всъщност сте започнали да се самолекувате!

Сънят е самолечение. Добрият нощен сън помага на тялото да се възстанови. Сутринта ще се събудите освежени.

Здравословното телесно тегло допринася за самолечението. Ако сте с наднормено тегло, промяната на хранителните навици и освобождаването от излишните килограми незабавно ще подобрят здравето ви. Възможно е да намалите (или вече изобщо да нямате нужда от) лекарствата си за кръвно налягане или диабет. Ставите ви може да се излекуват, а сърдечните функции ще се подобрят – всичко това просто като промените храненето и физическата си активност!

Прегръдките спомагат за самолечението. Всеки, който ме познава, знае колко вярвам в прегръдките. Случвало ли ви се е някой да възкликне: „Хей, имаш ли нужда от прегръдка?“ И после да ви прегърне и вие да се почувствате по-добре? В прегръдката се крие истинска мощ. Науката е потвърдила, че простичък акт като протягането на ръцете и прегръщането на друг човек забавя пулса, намалява кръвното налягане и дори ускорява възстановяването от всяка болест.

Всичко това се крие в обикновената прегръдка!

Надявам се тези примери да ви помогнат да се убедите, че имаме властта да улесним или да затрудним самолечението си посредством нашите действия. А какво ще кажете за чудесата? 

Да, те могат да се случват и се случват. Но по принцип, когато една болест бъде излекувана, целителят е тялото и това е истинското чудо.

Из: „Силата на самоизцелението“, Д-р Фабрицио Манчини, изд. „Сиела“, 2014 г.
Картина: The walk falling leaves, by Vincent van Gogh; chinaoilpaintinggallery