„Използвайте разумно слънцето и нивата на серотонина ви ще се покачат, настроението ви ще се подобри, нивата на витамин D ще се повишат, калцият ще се абсорбира много по-добре.“

(A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte, 1884-1886, by Georges Seurat)

~ Витамин D – Слънчевият витамин 

Тъй като кожата го произвежда от ултравиолетовите лъчи, витамин D е получил прозвището „слънчевия витамин“. Той е мастноразтворим и е необходим за регулирането на много телесни системи като имунната система, щитовидната жлеза и кръвоносната система. Още регулира всмукването и кръвните нива на различни минерали, особено на калция.

Макар в миналото да се е свързвал предимно с костите, витамин D се явява мощен, многофункционален подобрител на здравето. Актуални публикации на международния авторитет по този витамин д-р Майкъл Холик докладват изумителен списък с ползи от това хранително вещество. Медицинските проучвания подсказват, че оптималните нива на витамин D могат да съхранят умствената функция и да предотвратяват невродегенеративните разстройства през целия живот. 

Повишаване абсорбцията на калций и здравето на костите.

• Повишена мускулна функция (скорост, сила и предотвратяване на падане).

Понижен риск от рак и определени лимфоми.

• Подобрено здраве на сърдечносъдовата система (спомага за понижаване на високото кръвно налягане и за лечението на застойна сърдечна недостатъчност).

• Повишена функция на имунната система и намален риск от ревматоиден артрит и диабет тип 1, както и определени инфекциозни заболявания като туберкулоза.

Предотвратяване на усложнения по време на бременността.

• По-добра умствена функция и по-малък риск от заболявания като множествена склероза, депресия, шизофрения, безсъние и умора.

Въпреки че има някои хранителни източници на витамин D, слънчевата светлина е най-добрият начин да се сдобием с това ценно вещество. Не е лесно да го получим само чрез храната. Например човек трябва да изпие 10 големи чаши с обогатено с този витамин мляко само за да приеме минималната дневна доза. Хората, които не излизат на слънце, особено тези с по-тъмна кожа, трябва да помислят за допълнителен прием на витамин D (1-4 000 IU се счита за безопасно ниво). Най-добрата „добавка“ обаче си остава добрата слънчева баня.

~ Опасности от дефицита на витамин D

Едно проучване докладва, че когато се вземат предвид всички рискови фактори, ниското количество на витамин D повишава риска от сърдечен удар до такава степен, колкото високото кръвно налягане или пушенето. Друго проучване, което включва 22 клинични изследвания на пациенти с болка, открива, че хората с хронична болка в гърба почти винаги имат ниски нива на витамин D. Недостатъчността може още да ускори или влоши остеопенията и остеопорозата.

В едно широкообхватно проучване на пенсионери, учени от Peninsula Medical School, Кеймбриджкия и Мичиганския университет наскоро установиха връзка между витамин D и когнитивните увреждания. Проучването, което включва 1766 души на възраст 65 години и повече, доказа, че степента на когнитивно увреждане се повишава, когато нивата на витамин D се понижат. Възрастните хора с най-ниски количества са изложени на два пъти по-голям риск от когнитивни увреждания в сравнение с хората с оптимални нива.

~ Дневни дози слънчева светлина 

За да постигнем максимална функция на психиката, наистина трябва да се излагаме на слънце поне тридесет минути дневно. Нашият мозък не може да произвежда достатъчно серотонин без ярка светлина и имаме нужда от нея както през очите, така и чрез кожата си. Колкото сме по-далеч от екватора, толкова по-дълго трябва да стоим на слънце, за да се образува достатъчно витамин D. 

Необходимото излагане на слънце зависи също и от времето на годината, мястото, облачната покривка и замърсяването. В северното полукълбо ултравиолетовите лъчи са по-интензивни през летните месеци и по-слаби през зимните. Тъй като витамин D се складира в мастните клетки на тялото, работниците на открито, работещи под лятното слънце, няма да имат нужда от добавки с този витамин през зимните месеци. Макар че излагането на слънце никога не може да доведе до прекалено голяма доза от него, с хранителните добавки това може да се случи. Хората, които приемат повече от 4000 единици витамин D дневно, трябва да изследват кръвните си нива, за да бъдат сигурни, че телата им не се отравят от прекомерна употреба.

За съжаление, онези, които имат изобилие от слънчева светлина, я приемат за даденост и стоят на закрито през повечето време. Породеният от това недостиг се отразява на мозъка и е един от контролируемите фактори в начина на живот, който може да забавя умствените функции или дори да отключи депресията. Не е случайно, че хора, които излизат навън на слънце, изглеждат здрави и доволни. Използвайте разумно слънцето и нивата на серотонина ви ще се покачат, настроението ви ще се подобри, нивата на витамин D ще се повишат, калцият ще се абсорбира много по-добре и вероятността да постигнете максимална психична функция ще се увеличи значително.

От: „Изгубеното изкуство на мисленето“ , Нийл Недли, Изд. „Нов живот“, 2018 г.
Картина: A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte, 1884-1886, by Georges Seurat; chinaoilpaintinggallery​​​​​​​