„Когато няма оптимално натоварване на костната структура, организмът като послушен механизъм започва да премахва калция от костите.“

За движението като извор на живот и радостта като неотменна част от здравето, споделено от известния руски лечител Юрий Хван. 

(The Walk - Falling Leaves, 1889, by Vincent van Gogh)

Движението е живот

Третият постулат на нашата система за излекуване гласи: Без движение няма човек, движението е живот, то е спасение от болестите и старостта. 

Трябва само да се научите правилно да използвате възможностите на тялото си. Необходимо е да знаете, че вътре в организма всичко се намира в движение, диша, променя се - клетките, молекулите, органите. А за да се движи всичко това, вие трябва да дадете програма за движение отвън, т.е. простичко казано - с физически упражнения. 

Това не е просто необходимо - то е задължително! 

Когато мускулите на човек редовно изпитват физическо натоварване чрез раздвижване, тренировки, гимнастика - наречете го както искате, той винаги усеща особена бодрост, енергия, прилив на сили. 

Имайте предвид обаче - ежедневното ви физическо натоварване (тичане по магазините и маратонът „къщата - работата - къщата“) не влиза в сметката. Освен това едва ли то ви радва безумно и ви вдъхновява. А за нашето здраве (надявам се, че не сте забравили) радостта е необходима като въздуха. 

Как смятате - ще се зарадвате ли, ако бръчките по лицето ви, болките в кръста и унилите мисли изчезнат? Би било странно отговорът ви да е отрицателен. 

Ако искате да постигнете заветната цел - съвършен образ, тогава напред! 

Но помнете: организмът ви издържа само на определено натоварване. Щом то надвиши допустимия предел, в организма веднага се засилва натискът върху хрущялите, в ставите и гръбнака. Постоянното натоварване предизвиква износване, изтриване на хрущялите. Появяват се дискови хернии между прешлените, артрит, артроза. Ако имате и сколиоза, процесът на разрушаване на организма е още по-очевиден. 

Как мислите, заради какво се развива остеопорозата? Заради недостига на калций в организма ли? Да, но в скелетната система. По какви причини обаче се отмива калцият от костите, с изключение на това, че ние самите стимулираме този процес с неограничена употреба на кафе, слабителни и т.н.? 

И така, едва ли не главната причина за появата на остеопорозата е хиподинамията на опорно-двигателния апарат. Когато няма оптимално натоварване на костната структура, организмът като послушен механизъм започва да премахва калция от костите. 

Към какво са насочени упражненията ни:

1. За възстановяване на динамиката в работата клетките, тъй като хиподинамията води до отслабване обмяната на веществата, което на свой ред причинява патология на капилярите, заболявания на гръбнака, червата и т.н. 

2. За възстановяване динамиката на дихателните пътища, без което е невъзможно да се управлява обмяната на веществата, следователно и да се премахват болестите. 

3. За изработване на навик да се живее в естествено състояние на СВОБОДА, което бързо ще доведе до подобряване на обмяната на веществата. А здравото и гъвкаво тяло поражда в човека такова усещане. 

Нa всекиго от нас е нужно да се движи, така е устроен светът. Всичко в него се движи, дори вътре във всеки неподвижен предмет молекулите се движат - това е природен закон. 

На човека е дадено подвижно, гъвкаво, силно тяло, значи трябва да използваме този дар сто процента! Стига сте били неподвижни (седите, лежите), станете от дивана, започвайте упражнения! 

Изводи и съвети:

  • мислите и емоциите управляват организма;
  • съществува и обратна връзка: мускулите могат да ръководят мислите и емоционалното състояние. Те също са инструмент за управляване на организма и процесите в него. Следователно вашата мускулна система - „мускулният корсет“ - трябва да бъде развита добре; 
  • всички промени трябва да стават в зоната на радостта, преминаваща в нагласа за излекуване; 
  • всички промени, включително и лечението, изискват да се постави ясна цел.

От: „Десетте златни правила на щастието“, Юрий Хван, изд. НСМ-Медиа
Картина: The Walk - Falling Leaves, 1889, by Vincent van Gogh; chinaoilpaintinggallery